Суљевић ЦГО / - фото: ЦГО
12/01/2022 u 11:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суљевић (ЦГО): МУП да испита почасна држављанства

Суљевић истиче да подацима којима располаже ЦГО, у периоду од 26.5.2008. до 4.12.2020. године, позитивно је одлучено о пријему укупно 390 лица у тзв. почасно црногорско држављанство

Центар за грађанско образовање (ЦГО) упутио је недавно Иницијативу Министарству унутрашњих послова (МУП) којом је тражено да се изврши ревизија рјешења о пријему у црногорско држављанство по поједностављеној процедури, донешених у периоду од 2008. до 2020. године, а из разлога што постоји сумња да је при доношењу већег дијела тих рјешења повријеђена обавезна законска процедура, и то у дијелу који се односи на предлагаче, сматра сарадник на пројектима Дамир Суљевић.

 - Наиме, Закон о држављанству, који је на снази од 2008. године, прописује да о пријему у црногорско држављанство, гдје постоји државни или други интерес Црне Горе, или тзв. почасном држављанству, одлучује орган управе надлежан за унутрашње послове, односно МУП, а на основу приједлога предсједника Црне Горе, предсједника Скупштине или предсједника Владе Црне Горе - наводи он.

Суљевић истиче да подацима којима располаже ЦГО, у периоду од 26.5.2008. до 4.12.2020. године, позитивно је одлучено о пријему укупно 390 лица у тзв. почасно црногорско држављанство.

 - Међутим, увид у ова рјешења указује да су у најмање 204 случаја није испоштована обавезна процедура, односно да су те одлуке донесене на основу приједлога неовлашћених предлагача, најчешће министара, а на шта је ЦГО и раније указивао - упозорава он.

Како наводи, у  односу на укупан број доступних рјешења, за два се не може утврдити ни ко је тачан предлагач, док за 22 рјешења ЦГО не располаже информацијом о предлагачима, што отвара сумњу и да је број незаконито стечених држављанстава већи.

 - У овим случајевима се ради о значајној повреди процедуре, која води незаконитости и самих држављанстава. Стога, ЦГО цијени како је МУП у обавези да, као надлежан орган, изврши ревизију свих рјешења која су до сада донијета и да на основу важећих прописа, Закона о држављанству и Закона о управном поступку, утврди да ли постоје разлози за њихово поништење, али и да по спроведеном поступку обавијести јавност о исходу поступка - напомиње.

ЦГО наглашава јавни интерес да се на овај начин направи отклон од незаконитих пракси претходних руководстава МУП-а, али и трасира пут за исправљењу нерегуларности чиме су одређена лица доведена у повлашћен положај у односу на друга, која су држављанство стицала у редовној, сложенијој и значајно трајнијој процедури.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:28