НВО незадовољне радом Владе / LAZAR RUZIC
25/12/2021 u 14:51 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Сумњиве НВО на рачун ОСИ узеле 330.000 еура

Из Иницијативе младих са инвалидитетом Боке су навели да је 631.000 еура дата за пројекте 21 организације ОСИ и 17 родитељских организација, те указали да се годишње трећина буџета опредјељује организацијама које не окупљају ОСИ

Од преко 962.000 еура које су у 2020. подијељене за реализацију пројеката за побољшање положаја особа са инвалидитетом (ОСИ) преко 330.000 отишло је за 24 невладине организације које не окупљају ОСИ, указала је Мирослава Ивановић из Иницијативе младих са инвалидитетом Боке. Она је навела да је 631.000 еура дата за пројекте 21 организације ОСИ и 17 родитељских организација, те указала да се годишње трећина буџета опредјељује организацијама које не окупљају ОСИ.

Ивановић је као и њене колеге Милисав Мимо Кораћ, извршни директор НВО Савез удружења и Борис Вуксановић, директор Црногорске фондације за ХИВ и вирусне хепатитисе, указала да се средства дају организацијама чији је рад сумњив и које се појављују само када се дијели новац. На питање које су то организације, сви су рекли да су подаци о организацијама које су добиле новац јавно доступни те нијесу ниједну организацију хтјели таргетирати. Ипак Мирослава Ивановић је казала да су њихове ријечи изнијете на конференцији за медије довољне да тужилаштво покрене извиђај.

– Наше ријечи су довољан повод да се покрене поступак, можда ми гријешимо, али ако гријешимо, нека нас демантују. Одлуке су доступне па нека их провјере. Да сам тужилац ја бих то урадила, можда зато и нисам тужилац – казала је Ивановић.

Мимо Кораћ је навео да се сваке године на конкурсима за додјелу средстава јављају организације са пројектима којима се не доприноси побољшању положаја ОСИ. Он је казао да су родитељске организације ове године остале без новца јер министарства нису у законском року расписала конкурсе. Борис Вуксановић је казао да је Министарство здравља донијело "срамну, скандалозну и недопустиву" одлуку о расподјели 130.000 еура, гдје су средства добиле и организације за које никада нису чули и које се суштински не баве заштитом и помагањем ХИВ позитивних лица.

Лиција Кнежевић из Центра за развој невладиних организација казала је да је годину на измаку обиљежило назадовање у свим областима сарадње Владе и НВО, те истакла да је извјесно да 1,2 милиона неће бити подијељена. Истакла је захтјев да се тај новац пренесе у наредну годину и да се убудуће закон доследно поштује.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:53