Амбасадорка уприличила пријем за новинаре / -Архива
26/10/2021 u 12:56 h
Lj.М., V.S.Lj.М., V.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Турска обиљежава Дан републике: Црној Гори стиже 100.000 вакцина

Амбасадорка је посебно осјетљивим оцијенила питање Тошчелика у никшићкој Жељезари. Као Турска, желимо да се проблеми свих наших инвеститора риjеше, укључуjући Тошчелик. Рjешавање ових проблема подржаће потенциjални долазак нових инвеститора

Од Турске Црној Гори сјутра стиже донација 100.000 доза вакцине синовак, казала је Сонгул Озан, амабасадорка Републике Турске у Црној Гори. Она је на радном доручку са новинарима поручила да су изузетно срећни што ће предати вакцине пријатељској земљи у сусрет националном празнику Дану републике, који се у Турској обиљежава 29.октобра.

Републику Турску је 29. октобра 1923. године, након ослободилачких ратова прогласио војсковођа и велики државник Мустафа Кемал Ататурк. Оснивачу савремене турске државе како је рекла амбасадорка Озан, посебну захвалност дугују жене на чијој еманципацији је учинио много истичући да су оне у Турској добиле право гласа прије него у Швајцарској или Британији.

– Република је наша највећа вриједност. За двије године славићемо вијек савремене државе Турске. А ово је година, слободно можемо рећи, црногорско-турских односа. Ни са једном земљом није било тако успјешна година сарадње. Током посјете нашег предсједника Реџепа Тајипа Ердогана истакнуто је залагање за повећање робне размјене на 250 милиона еура - казала је Озан.

Амбасадорка је посебно осјетљивим оцијенила питање Тошчелика у никшићкој Жељезари. Као Турска, желимо да се проблеми свих наших инвеститора риjеше, укључуjући Тошчелик. Рjешавање ових проблема подржаће потенциjални долазак нових инвеститора.. Казала је да је министар Јаков Милатовић током боравка у Турској водио директне разговоре и да је то била најважнија тема. Она је поновила да се ради о међунароно признатој компанији која у Никшићу упошљава 260 радника и да поред тога што погони стоје дају 90 одсто плата.

Озан је примијетила да инвеститори у Црној Гори имају одређене проблем који се настоји ријешити.

Амбасадорка је казала да је сјутра и званична конференција за представљање заинтересованих концесионара за аеродроме. Међу њима је и турска компанија ТАВ Хавалиманлари, са француским партнером, која како каже прави и руководи аеродромима широм свијета. Оцијенила је да би ангажовањаде ТАВ-а био велики добитак за Црну Гору. Потврдила је и да је једна успјешна фирма дала понуду за градњу постројења за пречишћавање отпадних вода У Подгорици истичући да је то само потврда да Турска након Кине има најснажнију улогу у грађевинаству широм свијета.

- До два инвеститроа дођу недјељни да истраже бизнис климу у Црној Гори. Нема развоја без страних инвестиција, а Црна Гора има потребу за великим инвеститорима. Посебан потенцијал за развој туризма има ваш сјевер- каже Сонгул Озан.

Говорећи о борби са пандемијом корона вирусом амбасадорка Озан је казала да је у Турској, земљи са око 85 милиона становника, вакцинисано 60 одсто становништва.

-Школе су отворене, имамо мјере и ситуација је под сталном контрлом државе. У кампању вакцинације укључили су се ауторитети, од вјерских преко државника до спортиста, инфлуенсера, глумаца - каже Озан.

Према незваничним подацима, у Црној Гори је 3.600 регистрованих турских фирми, 400 је активних а око 6.000 Турака борави у нашој земљи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 12:56