фото: ИЈЗ / - фото: ИЈЗ
18/01/2022 u 09:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Црној Гори 113 жена обољело од рака грлића материце

Скрининг програм раног откривања рака грлића материце jе успостављен 2016. године али jе његов рад обустављен посљедње двиjе године због специфичне епидемиолошке ситуациjе

Овогодишња кампања Института за jавно здравље Црне Горе коjом се обиљежава Европска недjеља превенциjе рака грлића материце (17-23.jануара 2022) указуjе на значаj превентивних мjера – одлазак на редовне прегледе код гинеколога, спровођење скрининг програма раног откривања рака грлића материце и успостављање ХПВ вакцинациjе у Црноj Гори.

 - Рак грлића материце jе (заjедно са раком дебелог цриjева) изузетак међу другим карциномима jер сваки нови случаj jе могуће сприjечити примjеном адекватних, поузданих и jедноставних метода коjим се идентификуjу промjене на грлићу материце приjе него постану малигне. Наjзначаjниjи циљ раног откривања болести jе утицаj на морталитет жена, као наjлошиjи исход болести. Истраживања су показала да се развоj рака грлића материце може сприjечити у 80 одсто случаjева, примjеном компетентних мjера превенциjе - наводе из ИJЗ.

Подаци о распрострањености обољења на свjетском нивоу, показуjу да jе рак грлића материце међу водећим малигним болестима жена, одмах иза рака доjке.

 - Наjчешће се, на свjетском нивоу jавља код жена старости између 40 и 45 година, али се све чешће jавља и код жена млађих од 30 година. Значаjно jе, такође, учешће умирања од рака грлића материце у структури морталитета жена. И поред тога, што jе изљечив у раноj фази, сваке године у свиjету преко пола милиона жена умире од овог обољења. Наиме, ситуациjа по питању редовне гинеколошке контроле ниjе охрабруjућа, jер према подацима тек свака пета жена се одазива на прегледе код свог гинеколога у циљу откривања промjена на грлићу матернице, приjе него што поприме малигни облик -  наводе из ИJЗ.

Према расположивим подацима Института за jавно здравље за 2013. годину, укупан броj новообољелих жена, од рака грлића материце, у Црноj Гори, износи 106 и заузима четврту позициjу на ранг листи броjа обољелих жена од свих врста карцинома са 8,9 одсто.

 - Међу обољелим женама су више од двиjе трећине оних чиjа се старосна доб креће између 35 и 59 година. Према процjенама Интернационалне агенциjе за истраживање рака (ИАРЦ) за 2020. годину, броj нових случаjева рака грлића материце jе био 113 -  наводе из ИJЗ

При томе, значаjно jе навести да се, рак грлића материце, као узрок умирања жена од малигних болести, налази на четвртом мjесту морталитетне листе.

Подаци на свjетском нивоу показуjу да jе карцином грлића материце други наjчешћи карцином заступљен код жена, са високим стопама инциденциjе и морталитета широм свиjета,нарочито у слабо развиjеним земљама.

Према процjенама Интернационалне агенциjе за истраживање рака (ИАРЦ), за 2020. годину код око 604 000 жена диjагностикован jе рак грлића материце од коjих jе 342 000 умрло од те болести.

Скрининг програм раног откривања рака грлића материце jе jедна од наjефикасниjих превентивних мjера jер се болест открива у асимптоматскоj фази, у раном периоду, када се болест, без значаjниjих компликациjа може успjешно лиjечити.

 - У Црноj Гори Скрининг програм раног откривања рака грлића материце jе успостављен 2016. године али jе његов рад обустављен посљедње двиjе године због специфичне епидемиолошке ситуациjе. Смањен броj превентивних прегледа ће негативно утицати на откривање нових случаjева канцера и на правовремену примjену одговараjућих терапиjа и лиjечења, што може довести да се наредне године диjагностикуjу пациjенти са одмаклим фазама малигне болести - , наводе из ИJЗ.

Заjедничком инициjативом актера у спровођењу Скрининг програма раног откривања рака грлића материце усмjереном ка доносиоцима одлука у здравственом систему би требало да се нађе начин да се рехабилитуjе оваj програм коjим може значаjно да се побољша квалитет и повећа очекивано траjање живота код жена.

 - Фактори ризика за настанак обољења су врло разноврсни, а у наjвећем броjу случаjева jе то дуготраjна инфекциjа са »високо ризичним« (онкогеним) типовима хуманог папилома вируса (ХПВ), коjи припада сексуално-преносивим инфекциjама. Поред наведене ХПВ инфекциjе и други фактори ризика утичу на развиjање рака грлића материце, као што су: рано ступање у сексуалне односе; незаштићеним полним односом са инфицираном особом; честа промjена сексуалних партнера/ки; смањена отпорност организма (пушење цигарета, алкохолизам, хроничне болести итд); оболиjевање од других сексуално преносивих инфекциjа, као што су хламидиjа и гонореjа -  наводе из ИJЗ.

Црна Гора jош ниjе почела са ХПВ вакцинациjом, али су краjем 2021.године поново покренуте едукативне активности, коjе се настављаjу и траjаће током циjеле ове године, са циљем да се са Програмом вакцинациjе започне у септембру 2022.

 - ХПВ вакцинациjа представља мjеру примарне превенциjе, коjа уколико се спроводи адекватно даjе веома добре резултате у превенциjи преканцерозних и канцерозних промjена на грлићу материце. Наjбољи ефекат вакцина има уколико се даjе у раном узрасту већ након навршених девет година живота (од 9 до 14 година). Земље коjе децениjу или дуже вакцинациjу спроводе на системски начин и са високим обухватом, већ биљеже значаjан пад преваленциjе ХПВ инфекциjа, гениталних брадавица, преканцерозних промjена на грлићу материце и рака грлића материце -  саопштено jе из ИJЗ.

У Црноj Гори планирана jе вакцинациjа дjевоjчица са навршених девет година живота, са девето-валентном вакцином, тj. вакцином коjа пружа заштиту од наjвећег броjа типова ХПВ-а, од тренутно доступних ХПВ вакцина.

 - Напомињемо да jе вакцинациjа само jедна карика у ланцу превенциjе карцинома грлића материце, те да jе за успjешну борбу потребно континуирано, системско и паралелно спровођење едукациjе о заштити здравља репродуктивних органа, вакцинациjе и скрининг прегледа - саопштено jе из ИJЗ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:40