Nelegalno odlagalište industrijskog otpada (ilustracija) / foto: Željko Šapurić, Dan
14/08/2024 u 15:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Nikšiću će se uspostaviti održiv sistem upravljanja otpadom

Predstavnici Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Agencije za zaštitu životne sredine obišli su hale u industrijskoj zoni u Nikšiću koje trenutno služe kao pretovarna stanica u sklopu priprema za formiranje transfer stanice. Time će biti uspostavljen održiv sistem upravljanja otpadom u opštini Nikšić, saopšteno je iz ministarstva.

- Povodom informacija koje su se prethodnih dana pojavile u javnosti, a koje sugerišu da se u halama, koje je Opština Nikšić zakupila za potrebe opremanja transfer stanice, deponuje komunalni otpad suprotno rješenju Agencije za zaštitu životne sredine o odvoženju otpada na sanitarnu deponiju u Podgorici, predstavnici Ministarstva i Agencije su izašli na lice mjesta kako bi utvrdili činjenično stanje. Nakon terenske posjete jasno je da se radi o neutemeljenim i zlonamjernim tvrdnjama - saopšteno je iz ministarstva.

Oni ističu da Opština Nikšić i Komunalno Nikšić doo u potpunosti postupaju u skladu sa rješenjem i realizuju naložene mjere u skladu sa zakonskom legislativom.

- Pretovar komunalnog otpada u kamione većeg kapaciteta i njihovo odvoženje na Deponiju doo Podgorica se vrši kako je propisano, što će biti i potkrijepljeno evidencionim listovima sa lica mjesta - navode iz ministarstva.

Ističu da će Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine, nastaviti da podržava Opštinu Nikšić u cilju uspostavljanja Centra za upravljanje otpadom, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i Državnim planom. Nećemo dozvoliti zloupotrebu i dezinformisanje javnosti, kao ni neosnovane pritiske na nadležne institucije.

DPS Nikšić: Ministar Ćulafić laže građane Nikšića, smeće se i danas odvozi u Željezaru

- Pozivamo građane Nikšića da daju svoj doprinos uspostavljanju održivog sistema upravljanja otpadom, kao i da odgovornim ponašanjem doprinesu ostvarivanju ciljeva reciklaže i smanjenju količine otpada koji se generiše u domaćinstvima - kazali su iz Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 10:19