У пљеваљској болници велики дефицит љекара / -Ф л
15/08/2021 u 10:50 h
Екипа Дневне новине ДанЕкипа Дневне новине Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Пљевљима фали 17 љекара, до специјалисте и за три мјесеца

У бјелопољској болници три мјесеца се чека на преглед код неуролога, јер је само један љекар, а у Пљевљима се толико чека код кардиолога. У болници у Бијелом Пољу немају инфектолога У барској болници не ради ергометрија, а најдуже се чека у ендокринолошкој и кардиолошкој амбуланти, гдје је први слободан термин у октобру

У појединим општим болницама на специјалистички преглед се чека и до три мјесеца, док све установе кубуре са дефицитом медицинског кадра, посебно љекара.

У пљеваљској болници фали чак 17 љекара специјалиста, тако им недостају три гинеколога, два анестезиолога, по један педијатар, ортопед, уролог, психијатар, неуролог, најмање двоје интерниста, два хирурга, по један епидемиолог, инфектолог и биохемичар, потврдио је то за Дан директор ове здравствене установе Саша Грбовић.

image

Доктор Грбовић

-DJORDJE CMILJANIC

Према његовим ријечима о свему је обавјештено надлежно министарство, од кога је и тражена помоћ, како би проблеми били ријешени. Грбовић поручује да се љекари доводе из других средина и да ипак пацијенти не трпе много. Он наводи да је можда најтеже када су у питању прегледи кардиолога.
– Тренутно се код кардиолога заказују прегледи за новембар и ту постоји дуго чекање. Међутим, полако се и тај рок чекања смањује, истиче Грбовић.
Грбовић напомиње да ће велики број недостајућих љекара стићи у наредне двије године, по окончању специјалистичких студија. Према његовом мишљењу, до тада треба много тога да се уради да се придобију нови специјализанти, као и да се створе услови да љекари остају у Пљевљима.
– На конкурс за специјализације, расписан прије мјесец и по, јавила су се само два кандидата. Од тог броја, један кандидат је добио специјализацију у Клиничком центру, тако да је нама остао само један специјализант, наводи Грбовић.

У бјелопољској болници нема инфектолога, а ради само један неуролог.

– Листе чекања на први специјалистички преглед су до мјесец, осим за неуролошку амбуланту. Највише се чека на преглед код неуролога, каже директор Опште болнице у Бијелом Пољу Кенан Еровић, додајући да се до краја године са специјализације враћа још један специјалиста из те области, тако да ће великим дијелом ријешити тај недостатак и скратити листу чекања.

image

др Кенан Еровић

-Милован Нововић

Иначе, први слободни термини у ОРЛ амбуланти су 23. август, гдје ради двоје специјалиста, у Ортопедској амбуланти 14. септембар такође са двоје специјалиста, док у Очној амбуланти, код једног специјалисте први слободан термин је 3. септембар. Један специјалиста има слободан први термин у Интерној амбуланти 27. септембра, у Кардиологији код двоје специјалиста 27. август, а у Нефролошкој амбуланти гдје ради један специјалиста 16. август. У Неуролошкој амбуланти имамо једног специјалисту и први слободан термин је 16. новембар, док је у Психијатријској амбуланти код једног специјалисте први термин 16. септембар. На Хируршкој, Уролошкој и Кожној амбуланти нема чекања – каже др Еровић.

Читајте опширније у штампаном издању Дневне новине Дан...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:05