Истраживање, глобална завјера / - фото: УНИЦЕФ
18/07/2021 u 09:56 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У завjере о вакцинама вjеруjе 43% грађана

У Црноj Гори, у ову теориjу завjере чешће вjеруjу грађани коjи имаjу само основно или образовање ниже од тог нивоа

Четворо од десет грађана Црне Горе (43%) вjеруjе у глобалну теориjу завjере да се заташкава штета коjу наноси вакцина како би фармацеутске компаниjе могле да наставе да остваруjу велики профит широм свиjета.

То jе показало истраживање коjе jе у марту ове године спровела истраживачка агенциjа Ипсос, на национално репрезентативном узорку, уз подршку Британске амбасаде у Подгорици и УНИЦЕФ-а.

Да се информациjе о штетним ефектима вакцина намjерно криjу од jавности сматра наjвише грађана у Jужноафричкоj републици (57%) и Нигериjи (55%), а наjмање у Данскоj (14%), Великоj Британиjи (19%) и Аустралиjи (20%) према резултатима међународног истраживања коjе jе, током августа 2020, спроведено у 25 наjвећих земаља свиjета уз подршку Кембриџ универзитета из Велике Британиjе.

Међу земљама чланицама Европске униjе, наjвише грађана коjи вjеруjу у ову теориjу завjере има у Грчкоj (39%) и Францускоj (38%), док jе у САД-у то случаj са трећином грађана (33%).

У Црноj Гори, у ову теориjу завjере чешће вjеруjу грађани коjи имаjу само основно или образовање ниже од тог нивоа, као и они коjи не вjеруjу у науку и немаjу повjерења у здравствене институциjе ни Универзитет.

Истраживања широм свиjета о вjеровањима у разне теориjе завjере указуjу да често постоjи веза између погледа на свиjет и људска права, као и између личних искустава социjализациjе поjединца и ставова према теориjама завjере.

– То се уочава и у црногорском истраживању: људи коjи вjеруjу у теориjу завjере о глобалном скривању информациjа о штетним ефектима вакцина од jавности ради обезбjеђивања великих профита фармацеутскоj индустриjи чешће виде свиjет као неприjатељско и опасно мjесто и сматраjу да су људи с коjима се политички не слажу зли, тj. ради се чешће о грађанима коjи генерално имаjу мање повjерења у околни свиjет и друге људе, као и нижи степен културе диjалога. Такође, они чешће сматраjу да се предалеко отишло у покрету за права жена и инсистирању на jеднаким правима, као и да jе рушење традиционалне породице у коjоj мушкарац ради, а жена остаjе код куће, кључни узрок проблема данашњице – наводи се у истраживању.

Истраживање у Црноj Гори jе показало да људи коjи вjеруjу у теориjе завjере о вакцинама чешће вjеруjу и у теориjе завjере о коронавирусу, као и да чешће кажу да се не би вакцинисали против коронавируса. Такође, у теориjу завjере о глобалном скривању информациjа о штетним ефектима вакцина ради остваривања великих профита фармацеутских компаниjа чешће вjеруjу родитељи коjи не би жељели да им данас беба прими све препоручене вакцине, као и родитељи коjи нису сигурни да ли да вjеруjу љекару свог дjетета.

Да jе jачање медиjске писмености грађана кључно за jавно здравље указуjу подаци према коjима у ову теориjу завjере чешће вjеруjу грађани Црне Горе коjи тврде да су били изложени многоброjним нетачним информациjама на ову тему, као и они коjи кажу да се често осjећаjу фрустрирано када траже информациjе о коронавирусу.

Национално репрезентативни узорак за ово истраживање обухватио jе 821 испитаника старости 18 или више година широм земље.

Прикупљање података обављено jе у периоду од 24. до 26.марта ове године, путем телефонске анкете, тj. упитника чиjе jе просjечно траjање било 20 минута. Кључни налази овог истраживања доступни су на саjту УНИЦЕФ-а у Црноj Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:01