PANEL DISKUSIJA / - FOTO: M.G.
12/09/2024 u 13:57 h
Marija GogićMarija Gogić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(FOTO) Uljarević: Brine što se kao društvo nismo izborili sa malignim uticajima; Gruhonjić: Vučićev režim nalik Putinovom

Zabrinjava to što kao društvo nijesmo našli dovoljno snage da se izborimo sa spoljnjim malignim uticajima, smatra direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

- EU neće ni njima ni nama pomoći ako na isti način nastavi da gleda na stvari u našoj zemlji -  poručila je Uljarević na panel diskusiji pod nazivom „Skriveni uticaj i vidljive posljedice – strano miješanje u Crnoj Gori“.

Dodala je da smjenom vlasti prije četiri godine Crna Gora nije dobila suštinske promjene.

Izostali su depolitizacija sistema i racionalizacija javne uprave. Ono što je bilo loše kod prošlog režima, sada je pojačano, ocijenila je Uljarević.

Beograd, prema riječima Uljarević, nikada nije promijenio pogled na Crnu Goru kao privremnu oduzetu teritoriju. 

Na diskusiji je govorio i profesor Univerziteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjić.

Komentarišući situaciju u Srbiji on je kazao da „režim Aleksandra Vučića nema više prirodnih neprijatelja“.

- Ni ekonomskih ni političkih - dodao je Gruhonjić.

Ističe da se na predsjednika Srbije vrši vrlo slab pritisak sa Zapada. 

On smatra da Vučićev režim „nalikuje pomalo na Putinov“.

Kazao je da već mjesec i po nije bio u Srbiji i da morao relocirati jer je kampanja ugrozila život njega i porodice.

Naglasio je da u srpskom društvu ne postoji pluralizam i da su sada su meta univerziteti u Srbiji.

Istoričar Miloš Vukanović je kazao kako nema društva koje nije podložno manipulacijama istorijskih podataka. 

- U Crnoj Gori imamo odjeke dešavanja koja su se u Rusiji dešavale prije deset godina. Uticaj modela iz Beograda prelio se na Crnu Goru, gdje je Crna Gora interesna, kulturna i svaka druga zona Beograda - naglasio je Vukanović.

Analitičar Marko Banović na pres konferenciji Digitalnog forenzičkog centra je kazao da je Crna Gora pokazala posebnu ranjivost na hibridne prijetnje.

- Ovi napadi podrivaju njen demokratski razvoj, društveni karakter i prozapadnu orijentaciju. Nažalost, obimne frekvencije dezinformacija takvog karaktera su postale tako učestale da su mnogi od njih već prisutni u našem društvu - dodao je Banović.

image

PANEL DISKUSIJA

- FOTO: M.G.

- Moram istaći da je naša tehnika u kratkom periodu prepoznata kao ključna institucija u borbi protiv stranog miješanja i mnogih izazova na Zapadnom Balkanu. Jedan od najvažnijih mehanizama u ovoj borbi je obrazovanje, posebno mladih. Kroz naše radionice i edukativne programe radimo na jačanju medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja, jer smatramo da je to ključ za izgradnju otpornog i osviještenog društva - kazao je Banović na prezentaciji povodom šest godina rada DFC.

Ulaganjem u obrazovanje, kako dodaje, jačamo ne samo individualni otpor prema manipulaciji, već i kolektivni duh demokratske i građanske Crne Gore.

- Ponosni smo na rezultate koje smo postigli ove godine, uključujući i rekordan broj analiza i studija. Ovaj naporan rad i brojne obuke ukazuju na kompleksnost i ozbiljnost problema s kojima se suočavamo kao društvo. Na žalost, situaciju dodatno pogoršava pasivnost pojedinih državnih institucija, kao i ignorisanje i relativizacija problema stranog miješanja od strane političkih elita - naveo je Banović.

Zbog toga posebno cijenimo saradnju s vodećim nacionalnim i međunarodnim organizacijama, koje su naš ključni partneri u borbi za jačanje demokratije. Takođe, posebno zahvaljujemo saveznicima iz američkih država na njihovoj kontinuiranoj podršci, s uvjerenjem da će i dalje biti lideri u suzbijanju dezinformacija malih mogućnosti u našem regionu. Na kraju, uprokos izazovima, pritiscima i pokušajima diskreditacije s kojima smo često suočeni, ostajemo posvećeni svom cilju, a taj cilj je očuvanje demokratskih vrijednosti, građanskog društva i prozapadne orijentacije zemlje - poručio je Banović u uvodnom izlaganju

Na predstavljanju godišnje publikacije DFC, govorila je i analitičarka Jelena Danilović koja je podsjetila na sve ono što je centar uradio u proteklih 12 mjeseci.

image

PANEL DISKUSIJA

- FOTO: M.G.

- Svakodnevnim radom borimo se protiv dezinformacija, ali i drugih vidova manipulacija informacijama, prije svega onih koje ugrožavaju demokratske procese. Takođe, u našem radu, posebnu važnost posvetili smo podizanju nivoa medijske i digitalne pismenosti. Bavimo se i promocijom kritičkog razmišljanja - kazala je Danilović.

Ove godine uradili smo 26 analiza. Ono što predstavljaju naše analize jeste krug pregleda svih vrsta manipulacija informacijama koje ugrožavaju demokratske procese u Crnoj Gori, ali i šire. Analize uključuju i detaljan pregled stranog malignog uticaja, ali i sve domaće i strane propagandne kampanje. Tako smo ove godine govorili o krajnje desno orijentisanim organizacijama i njihovom djelovanju. Takođe smo pratili o manipalisanju crnogorskom kulturnom baštinom, dodala je.

- Ukazali smo i na djelovanje Rusije i Srbije preko proksi aktera i izazovima s kojima se suočava demokratija, kako kod nas, tako i u Rusiji. Takođe, govorili smo o hibridnim kampanjama na društvenim mrežama, konkretno o botovima i konfuznom neautentičnom ponašanju. Upozorili  smo na miješanje Srbije u unutrašnje poslove u Crnoj Gori, na hibridno djelovanje Rusije, njene taktike, ali i na one pro-srpske i pro-ruske platforme i brojne druge trendove - navela je Danilović.

Naglasila je da analize pokazuje da su dezinformacije  dio aktivnosti spoljnih partnera i da se koriste kao mehanizam unutrašnjeg političkog rivalistva.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

17. septembar 2024 15:15