Уједињене нације / - ФОТО: РТРС
10/12/2021 u 12:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УН: Слобода говора темељ демократиjе, али не и оправдање за ширење говора мржње

Уз то, апелуjемо на лидере, како политичке, тако и вjерске али и све друге коjи имаjу утицаj, попут традиционалних и онлаjн медиjа, да своjим поступањем даjу добар примjер, поручују из УН

Сва људска бића рађаjу се слободна и jеднака у достоjанству и правима. Иако наизглед jедноставан и краjње jасан, члан 1 Универзалне декларациjе о људским правима остаjе недостижан за многе, наводе из Уједињених нација поводом 10. децембра Дана људских права.

– Дискриминациjа и други видови кршења основних људских права и даље представљаjу реалност за много људи широм свиjета. Поштовање људских права од фундаменталног jе значаjа за одрживи мир и инклузивни развоj. Тако jе било 1948. године, када jе Универзална декларациjа усвоjена, а исто важи и данас. У свом прошлогодишњем позиву на акциjу за људска права, генерални секретар Уjедињених нациjа Антонио Гутереш поновио jе да су људска права кључна за превазилажење узрока и утицаjа сложених криза данашњице, те за изградњу одрживих и безбjедних друштава. Како бисмо савладали изазове с коjима се суочавамо, свако мишљење и критика су важни – наводи се у саопштењу.

Из УН поручују да сви заслужуjу простор да слободно и без страха изразе своjе ставове, али у складу са међународним правом ова слобода повлачи посебне обавезе и одговорности.

– Слобода изражавања може бити ограничена у складу са законом уколико jе то неопходно да би се заштитила права других. Овдjе се суочавамо са изазовом коjи ниjе карактеристичан само за Црну Гору, а то jе говор мржње. Свjедоци смо пораста говора мржње на основу етничке припадности, националног идентитета, пола, инвалидитета, сексуалне ориjентациjе, политичке или вjерске припадности. Риjеч jе о поjави коjом се понижава, дехуманизуjе, дискриминише и искључуjе. Такав тренд поспjешио jе случаjеве злочина почињених из мржње. Говор мржње може представљати озбиљну приjетњу за мирна друштва, на шта често упозорава Специjална савjетница УН за превенциjу геноцида, коjа предводи рад Уjедињених нациjа у борби против овог феномена и коjа jе у новембру посjетила Црну Гору. Поводом Међународног дана људских права, тим Уjедињених нациjа у Црноj Гори позива на више, а не мање говора, управо ради супротстављања говору мржње као изазову коjи стоjи пред нашим друштвима – истиче се у саопштењу.

УН су позвале на говор коjим се показуjе пуно поштовање човjечности и достоjанства других.

– Уз то, апелуjемо на лидере, како политичке, тако и вjерске али и све друге коjи имаjу утицаj, попут традиционалних и онлаjн медиjа, да своjим поступањем даjу добар примjер. Позивамо све да искористе суштинску слободу за оно што она истински значи – да стварамо слободна, отворена друштва коjа почиваjу на поштовању и у коjима свако има прилику да учествуjе, да се његов или њен глас чуjе и да, у коначном, допринесе бољем животу за све – закључују из УН-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:28