илустрација / - фото: Министарство одбране
14/06/2021 u 17:39 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Унапријеђење система одбране један од националних приоритета

Из Министарства су казали да је Ињац истакла пројекте везане за набавку војне опреме турских произвођача и да се посебно захвалила донацији од 30 МПТ пушака Турске ВЦГ

Унапријеђење система одбране један је од националних приоритета Црне Горе, поручила је министарка одбране Оливера Ињац, јавља МИНА.

Из Министарства одбране саопштено је да је Ињац, која се налази у црногорској делегацији на Самиту НАТО у Бриселу, разговарала са колегама из Турске, Грчке и Албаније, Хулусијем Акаром, Никосом Панајотопулосом и Ником Пелешијем.

Наводи се да су Ињац и Акар поручили да су спремни за даље интензивирање сарадње двије земље, реализацијом нових билатералних пројеката, посебно имајући у виду развијену војну индустрију Турске.

-Ињац је казала да је даље унапријеђење система одбране један од националних приоритета Црне Горе, те информисала турског колегу о процесу модернизације Војске Црне Горе (ВЦГ) кроз опремање јединица и развој способности- каже се у саопштењу.

Из Министарства су казали да је Ињац истакла пројекте везане за набавку војне опреме турских произвођача и да се посебно захвалила донацији од 30 МПТ пушака Турске ВЦГ.

Акар је рекао да је Црна Гора препозната као кредибилан савезник у Сјеверноатлантском савезу, истичући њен допринос систему колективне безбједности.

Он је нагласио важност улагања у националне капацитете система одбране, како би се адекватно одговорило на савремене безбједносне пријетње и изазове.

Акар је истакао и посвећеност Турске унапријеђењу одбрамбене сарадње са Црном Гором, као и отвореност за разматрање њених нових модалитета.

Из Министарства одбране навели су да се Ињац захвалила Панајотопулосу на континуираној политичкој и експертској подршци Грчке на европском путу Црне Горе.

-Говорећи о конкретној сарадњи на пољу одбране, Ињац је подсјетила на значај вишегодишње подршке Грчке у образовању и школовању будућих официра ВЦГ који своја знања стичу на војним академијама у Атини-каже се у саопштењу.

Наводи се да је посебно истакнута сарадња двије савезнице у оквиру Алијансе, будући да је Грчка од јуна 2018. године, заједно са Италијом, носилац Програма заштите ваздушног простора Црне Горе (Аир Полицинг).

Ињац је у разговору са Пелешијем исказала задовољство интензивним односима двије сусједне и пријатељске земље, који су додатно афирмисани чланством у Алијанси.

Пелеши се, како се наводи, осврнуо и на сарадњу у оквиру регионалних иницијатива што, како је казао, свједочи посвећености Црне Горе и Албаније јачању добросусједских односа и међусобне подршке.

-Саговорници су размијенили мишљења о могућностима за унапријеђење сарадње двије земље у домену одбране, у циљу јачања њихове улоге у домену система колективне безбједности. Сусрети су обављени на маргинама НАТО Самита, који се данас одржао у Бриселу- наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:27