Бивша министарка Оливера Ињац / -SRDJAN BOLJEVIC
25/05/2022 u 08:30 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство одбране реализовало половину препорука ДРИ: Нису процјењивали покретну имовину

Једна од четири препоруке које нису реализоване односи се на процјену покретне имовине. Из МО су навели да ће је реализовати тек када се изврши имплементација јединственог информационог система

Министарство одбране (МО), на чијем челу је до скоро била Оливера Ињац, реализовало је половину препорука Државне ревизорске институције (ДРИ) које су дате у оквиру ревизије годишњег извјештаја за 2020. годину, када је на челу тог ресора био Предраг Бошковић. Једна препорука је дјелимично реализована, за три ревизор није могао утврдити статус, док четири препоруке нијесу реализоване. ДРИ је извјештај објавила у октобру прошле године, а на реализацији препорука радило се шест мјесеци.

– Надлежни колегиjум ДРИ закључио jе да jе Министарство одбране у извjештаjном периоду од обjављивања извjештаjа ДРИ (6.10.2021) закључно са 12.4.2022. године (када jе достављен извjештаj о реализациjи препорука), спровело активности на реализациjи датих препорука и за 50 одсто препорука оциjенио да су реализоване. Сходно томе, у складу са Смjерницама за израду, праћење и контролу реализациjе препорука ДРИ, надлежни колегиjум ДРИ jе закључио да Министарство одбране, до 15.10.2022. године, за нереализоване и дjелимично реализоване препоруке достави нови извjештаj о реализациjи препорука и за препоруке 2.5, 2.6. и 2.8. достави додатну документациjу – пише у извјештају ДРИ о реализацији препорука који потписује члан Сената Бранислав Радуловић.

Правовремено плаћање зависи од више фактора

ДРИ је МО дала препоруку да треба да врши плаћање обавеза у уговореном року и да у сарадњи са Министарством финансиjа и Заштитником имовинско-правних односа обезбиjеди да се поступа по правоснажним и извршним одлукама надлежних судова и других органа и да се тако избjегне неекономично трошење буџетских средстава у поступку принудне наплате потраживања и обезбиjеди вршење финансиjске контроле потрошње државног новца, на начин прописан упутством о раду Државног трезора.

– Дана 29.12.2021. године у просториjама Министарства одбране одржан jе састанак са представницима Министарства финансиjа и социjалног старања и Заштитником имовинско-правних интереса, на коjем jе констатовано да jе спровођење препоруке тешко изводљиво jер реализациjа зависи од више чинилаца (кратки рокови за добровољно извршење судских одлука, благовремено достављање документациjе на релациjи Заштитник имовинско-правних интереса – Министарство одбране – Министарство финансиjа и социjалног старања, као и дефинисање самог начина плаћања – наведено је у извјештају.

ДРИ ће извјештај о реализацији препорука доставити скупштинском Одбору за безбједност и одбрану.

ДРИ је тражила од МО да изврши процјену непокретне и покретне имовине, а током контроле утврђено је да владин ресор није извршио процјену покретних ствари.

– Спровешће се процjена вриjедности покретних ствари када се изврши имплементациjа jединственог информационог система како би се процjењивале само оне покретне ствари коjе ће се уносити у систем, након отписа и расходовања непотребних покретних ствари – навели су из МО.

Тај ресор није донио ни интерну процедуру за уређење ангажовања, избора лица, надзора и контроле закључених уговора о дjелу, као ни план ангажовања лица по основу уговора о дjелу, уз дефинисање активности, послова, броjа извршилаца, као и jасно дефинисање обавеза запослених уз адекватну контролу и надзор приликом закључивања истих. Тиме нису реализовали ни ту препоруку.

ДРИ је препоручила МО да ажурира повељу унутрашње ревизије, али ни та препорука није реализована јер, како су навели, није попуњено радно мјесто руководиоца Одјељења за послове унутрашње ревизије Министарства одбране.

Контролном ревизијом је утврђено и да је у 2021. години знатно смањен број лица ангажованих по уговору о дјелу.

Од прије мјесец на челу Министарства одбране је Рашко Коњевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:34