/ - фото: УНИЦЕФ ЦГ/ Душко Миљанић
09/09/2021 u 09:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УНИЦЕФ: Поштовати мjере како би школе остале отворене

Бегић указуjе на актуелни недостатак доказа да jе више од 200 ученика и 50 наставника заражено у школама током прве седмице нове школске године, а не у локалноj заjедници приjе него што су се школе отвориле

УНИЦЕФ позива националне и локалне власти, родитеље, наставнике и ученике да осигураjу поштовање епидемиолошких мjера у свим предшколским установама, основним и средњим школама и локалним заjедницама широм Црне Горе, како би школе и вртићи безбjедно били отворени током пандемиjе. Ово jе у наjбољем интересу Црне Горе, с обзиром на то да се досадашњи губици у учењу и развоjу дjеце и младих не могу надокнадити ако им не омогућимо да континуирано похађаjу наставу током пандемиjе.

УНИЦЕФ подсjећа на то да недавни глобални извjештаj УНИЦЕФ-а и УНЕСЦО-а, коjи се заснива на подацима из 191 земље, показуjе да до сада ниjе уочена узрочна веза између отварања школа и стопе трансмисиjе корона вируса. Истраживања широм свиjета показуjу да су отворене школе и вртићи безбjедни све док се поштуjу мjере.

– Затварањем школа не рjешава се проблем непоштовања мjера #ДистанцаРукеМаска у њиховоj близини, jер ће се то исто дешавати у локалноj заjедници чак и ако се школе затворе. Ово jе питање коjим свака локална заjедница треба да се позабави, водећи рачуна да сви поштуjу мjере како би дjеца безбjедно могла ићи у школе, а њихови родитељи на посао – истиче Хуан Сантандер, шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црноj Гори.

Виши консултант за здравље УНИЦЕФ-а у Црноj Гори др Сенад Бегић указуjе на актуелни недостатак доказа да jе више од 200 ученика и 50 наставника заражено у школама током прве седмице нове школске године, а не у локалноj заjедници приjе него што су се школе отвориле. Он подсjећа да jе од пресудног значаjа да сви поштуjу епидемиолошке мjере, како у локалним заjедницама, тако и у предшколским установама и школама.

– Уз овако велики степен трансмисиjе у локалним заjедницама, заиста jе нереално очекивати ​​да ће школе бити „изолована острва“ на коjима неће долазити до трансмисиjе вируса. Ипак, оне ће остати „наjсигурниjа могућа острва“ ако се буду поштовале мjере. Предности коjе отворене школе доносе у погледу добробити и развоjа дjеце тако су велике да се не могу се поредити с предностима било ког другог мjеста у локалноj заjедници на коjем може доћи до трансмисиjе вируса. Ако се школе затворе, дjеца ће наставити да се окупљаjу на другим, мање безбjедним мjестима у локалноj заjедници и ланац преноса вируса међу њима ће опстати. Дакле, затварањем школа дjеца биваjу лишена окружења коjе подржава и стимулише њихов развоj, а не даjе се никакав допринос у погледу контроле трансмисиjе корона вируса – казао jе др Бегић.

Доступност вакцина наставницима, родитељима и свим одраслим члановима породица широм Црне Горе учинила jе отварање школа и вртића jош безбjедниjим, jер вакцине значаjно смањуjу вjероватноћу оболиjевања од тешких облика Ковид-а-19 и потребе за хоспитализациjом. Индивидуална jе одговорност свих нас коjи се можемо вакцинисати да то и учинимо како бисмо заштитили себе, а посебно оне коjи су наjугрожениjи од Ковид-а-19.

Пандемиjа jе довела до наjвећег поремећаjа у образовању у новиjоj историjи. Проћи ће jош неко вриjеме приjе него што ову пандемиjу оставимо иза себе. Дjеца и млади више не могу да чекаjу. Њима jе под хитно потребно континуирано учење у учионици. Ово jе од изузетног значаjа за образовање, ментално здравље и цjелокупни развоj дjеце и младих, као и за економиjу и развоj Црне Горе, 

Имаjући у виду значаj отварања школа током пандемиjе, УНИЦЕФ, УНЕСЦО и Свjетска банка покренули су недавно инициjативу Миссион Рецоверy Едуцатион 2021 коjа се фокусира на три приоритета: повратак све дjеце у школу, надокнађивање губитака у учењу и пружање подршке наставницима. Ово су приоритети за сваку земљу како би превазишла штету коjу jе пандемиjа наниjела њеноj будућности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:28