/ - фото илустрација
05/04/2022 u 15:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Унија послодавац: Нулта стопа толеранције за лажна боловања

Унија послодаваца Црне Горе тражи од надлежних да покажу нулту стопу толеранције за лажна боловања, односно злоупотребу права на привремену спријеченост за рад, и тиме растерете послодавце и државну касу

Унија послодаваца Црне Горе тражи од надлежних да покажу нулту стопу толеранције за лажна боловања, односно злоупотребу права на привремену спријеченост за рад, и тиме растерете послодавце и државну касу.

- Потребно је да што хитније приступе рјешавању ове забрињавајуће, веома изражене појаве у нашем друштву која спутава и послодавце и запослене, одлива новац из државног Фонда за здравствено осигурање према онима који на њега немају право, истовремено смањујући могућност да се грађани са стварним здравственим проблемима адекватно лијече. Иако је злоупотреба боловања проблем на који УПЦГ скоро двије деценије указује, Црној Гори још увијек недостају конкретни механизми заштите којима би се злоупотреба боловања онемогућила и санкционисали сви они који  злоупотребљавају своја права и овлашћења на такав начин. Резултат ове вишедеценијске аномалије у црногорском здравственом систему су бројни проблеми који послодавацима отежавају организацију рада промовишући лошу праксу радних односа, док се посљедице злоупотребе боловања евидентирају и кроз значајне губитке које из године у годину биљежи Фонд за здравствено осигурање, а тиме и држава уопште- наводе из Уније.

Како су истакли, колико је ситуација озбиљна најбоље говоре подаци Фонда за здравствено осигурање по којима је у току 2021. године у Црној Гори било више од 17.000 боловања која су државу коштала око 6,5 милиона еура колико је исплаћено по основу трошкова рефундације.

- УПЦГ подсјећа и на упоредне податке Фонда који показују да су за 2013. годину трошкови боловања износили око 4,9 милиона еура, док су издаци те врсте 2018. године били 5,95 милиона еура, што је приближно исти износ исплаћен и 2019. године по основу боловања (5,96 милиона еура). Коначно, у току 2021. године због боловања је изгубљено више од 1,3 милиона радних дана, што показује значајан раст у односу на 889.958 изгубљених радних дана 2013. године. Наравно, не сугерише се да су сва ова боловања лажна, али присутна пракса и искуства послодаваца стварају индиције да управо она имају велики удио у исказаним бројевима- наводе, поред осталог, у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 10:41