foto: Uprava pomorske sigurnosti / - FOTO: UPRAVA POMORSKE SIGURNOSTI
13/02/2023 u 07:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UPSUL sproveo rizičnu akciju spašavanja: Turski državljani tražili evakuciju u blizini Luke Bar

Policijski čamac je nakon sat ipo došao do jahte, koja se uputila ka Albanskoj zoni odgovornosti i odbijala da stane, o čemu je obavješten RCC Tirana i ostali nadležni organi. Komunikacija sa jahtom je bila otežana zbog lošeg engleskog jezika od strane posade

Pomorsko operativni centar primio je poziv opasnosti  u 23:10 lokalnog vremena od jahte ''FEARLESS'', DL zastava, sa četri člana turske posade turski državljani, koji traže evakuaciju na približno 32 NM od luke Bar, kazao je pomoćnik direktora Uprave pomorske sigurnosti u upravljanja lukama Žarko Lukšić.

UPSUL je uz asistenciju Sektora granične polcije Bar u skladu sa Sporazumom o Integrisanom nadzoru državne granice, koristila policijski čamac oznake 1001 sa mješovitom posadom 2 pripadnika SGP i 2 pripadnika UPSUL i isplovila u veoma rizičnu akciju traganja i spašavanja obzirom na veoma loše vremenske uslove, dodao je Lukšić.

- Policijski čamac je nakon sat ipo došao do jahte, koja se uputila ka Albanskoj zoni odgovornosti i odbijala da stane, o čemu je obavješten RCC Tirana i ostali nadležni organi. Komunikacija sa jahtom je bila otežana zbog lošeg engleskog jezika od strane posade. Jahta se kretala cijelo vrijeme ka obali gdje ih je rano jutros presreo Albanski patrolni čamac i sproveo u luku Šendjin. Čamac policije se zbog veoma loših vremenskih uslova vratio uz obalu za Bar i vezao rano u zoru - zaključuje se u saopštenju.

Navodi se da je stanje mora bilo oko pet a jačina vjetra do 35 čvorova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:27