Вакцинација / - фото: Срђан Бољевић
06/11/2021 u 07:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Вакцинациjа против ХПВ вируса одгођена за наредну годину

Из Института за јавно здравље кажу да jе вакцинациjа против ХПВ вируса, одгођена и због изазова у борби са Ковидом 19

Вакцинациjа против Хуманог папилома вирус у Црноj Гори, иако jе била наjављена за jесен ове године, догођена jе за септембра 2022, саопштено jе Порталу РТЦГ из Института за jавно здравље.

„Отпочињање вакцинациjе против инфекциjа изазваних хуманим папилома вирусима (ХПВ) према посљедњем плану активности, укључуjући и набавку вакцина, планирано jе за септембар 2022. године“, саопштено нам jе из ИJЗЦГ.

Кажу да jе вакцинациjа против ХПВ вируса, одгођена и због изазова у борби са Ковидом 19.

„Иако jе разматрано да се са вакцинациjом започне до краjа текуће године, с обзиром на броjне изазове и оптерећење са коjим се суочава здравствени систем због борбе са пандемиjом ЦОВИД-19, одлучено jе да се због боље припреме, спровођења едукативних активности и циjелог процеса, почетак вакцинациjе одложи за почетак сљедеће школске године“, поручуjу из ИJЗЦГ.

Одређивање узраста у коjем ће се спроводити вакцинациjа биће дефинисан кроз Програм вакцинациjа за 2022. годину, а према тренутном плану, како кажу у ИJЗ, предвиђено jе да се са вакцинациjом започне међу дjевоjчицама узраста девет година.

„Вакцинациjа дjевоjчица стариjих узраста ниjе у плану на самом почетку вакцинациjе, али уколико се процjени да jе потребно и буде интересовања, може се предвидjети кампањама сустизања коjе могу бити спровођење у неким од наредних година. Што се тиче предвиђеног броjа вакцина коjе ће бити обезбjеђене, планирано jе да се набавка врши сходно процjенама о интересовању на самом почетку процеса, са могућностима додатне набавке“, поручуjу из ИJЗЦГ.

Поручуjу и да jе потребно пронаћи што jе могуће бољи баланс између потреба и трошкова, што, како кажу, ниjе jедноставно направити за вакцину коjа ће се први пут поjавити у Црноj Гори.

„Инфекциjа ХПВ вирусима се повезуjе са неколико врста карцинома, као што jе карцином грлића материце, карцином пениса, вулве, вагине, ануса и орофарингеални карцином. С обзиром на распрострањеност обољења и могућности превенирања, примарни циљ када jе у питању вакцинациjа jе превенциjа карцинома грлића материце. Изузев наjтежих обољења, каква си наведени карциноми, инфекциjе одређеним типовима ХПВ-а доводе до тзв. гениталних брадавица (кондилома), чиjа превенциjа такође има jавноздравствени значаj“, упозораваjу стручњаци ИJЗЦГ.

Црна Гора нема ажуриране податке о броjу оболиjевања од рака дрлића материце, али и они из 2013. упозораваjу.

„Према подацима из Регистра малигних неоплазми за 2013. годину, у Црноj Гори jе за временски период од годину дана (током 2013.г.) откривено нових 106 случаjева оболиjевања од рака грлића материце“, поручуjу из ИJЗЦГ, уз напомену да са се рад на Регистрима малигних неоплазми наставља уз очекуjе се ће у наредним годинама имати и новиjе податке.

У свиjету од карцинома грлића материце годишње оболи наjмање 570.000, а умре 311.000 жена.

У свиjету рак грлића материце, четврти jе наjчешћи карцином код жена.

Свjетска здравствена организациjа процjењуjе да би броj инфекциjа могао да се смањи за 40 одсто, чиме би се до 2050. спасило пет милиона живота.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:52