Сачувајмо Сињајевину / - фото: ГИ Сачувајмо Сињајевину
12/07/2021 u 19:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) ГИ "Сачувајмо Сињајевину": Поништити одлуку о војном полигону и прогласити Сињајевину заштићеним подручјем

Из ГИ "Сачуваjмо Сињаjевину" казали су да су се понадали да ће министарка одбране Оливера Ињац обавиjестити катуњане да воjног полигона више неће бити, али то се, како кажу, нажалост ниjе десило

Из Грађанске инициjативе "Сачуваjмо Сињаjевину" заjедно са представницима локалних сточарских заjедница затражили су од Владе Црне Горе да укине одлуку о успостављању воjног полигона на Сињаjевини

Они су поручили да ће се залагати и за проглашење Сињаjевине за заштићено подручjе у чиjем ће управљању активно париципирати локалне сточарске заjеднице.

Из ГИ "Сачуваjмо Сињаjевину" казали су да су се понадали да ће министарка одбране Оливера Ињац обавиjестити катуњане да воjног полигона више неће бити, али то се, како кажу, нажалост ниjе десило.

- Претходне вечери камп на Савиним водама jе посjетио министар пољопривреде Александар Стиjовић, коjи jе обавио разговор са присутним мjештанима и окупљним грађанима, те изнио дубоко разумиjевање природног и сточарског потенциjала Сињаjевине-, наводе у саопштењу.

Како су казали, на Катунском збору коjи jе уприличен jуче, професор Универзитета у Тулузу Пабло Домингез коjи jе проблем Сињаjевине представио на више важних адреса, Европски Парламент, УНЕСКО, ИЦЦА, ИЛЦ, поручио jе да одбрана Сињаjевине има подршку на свим континентима, jер су људи схватили значаj те планине коjа jе jедан од два наjвећа пашњака у Европи.

Додаjу како jе он истакао, да би међународне организациjе наставиле да подржаваjу борбу за Сињаjевину и њену заштиту потребно jе да они коjи гравитираjу тоj планини буду jединствени.

- Они не могу разговарати са 50 или 100 људи већ са jедним представником коjег ви изаберете. Активисти ГИ Сачуваjмо Сињаjевину обићи ће сва села и покуцати на врата кућа у Колашину, Моjковцу, Шавнику, Жабљаку, Даниловграду и Биjелом Пољу како би чули што ви коjи користите Сињаjевину имате да предложите за њену одбрану, коjа питања имате и како би смо партнерима у иностранству представили обjедињену ситуациjу, са тим одговорима аплицираћемо код Уjедињених нациjа да се Сињаjевина прогласи за подручjе заштићено од стране локалне заjеднице – навео jе Домингез.

Представник Ги "Сачуваjмо Сињаjевину", Петар Гломазић навео jе да jе народно jединство показано на протестима коjи су организовани у октобру, новембру и децембру одбранило планину и сприjечило да њена брда не буду засута бомбама.

- Ми смо будни, нисмо заспали, направили смо први корак. Сињаjевина ниjе само питање Црне Горе, него и региона. Радили смо на томе да добиjемо подршку свиjета и добили смо jе. Проблем коjи ми имамо ниjе нов, са њим су се суочавали људи у Италиjи, Мароку, Францускоj. Одлука о воjном полигону се мора ставити ван снаге, али заиста се нисмо надали да седам мjесеци након протеста на Маргити да ћемо се данас окупити на Савиним водама, а да jе ово и даље званично воjни полигон – истакао jе Гломазић.

Навео jе и да jе други стратешки циљ да Сињаjевина буде заштићено подручjе о чиjоj ће судбини одлучивати локална заjедница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 16:39