Година од завршетка протеста на Маргити / - ГИ СачуваJмо СињаJевину
05/12/2021 u 16:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ГИ Сачуваjмо Сињаjевину: Влада да одржи риjеч и укине воjни полигон

Тражимо да се такве гаранциjе ставе и на папир, како би своjе активности сви могли да усмjеримо на развоj Сињаjевине као пољопривредног и туристичкоог добра, jер артиљериjски воjни полигон ни у ком облику ниjе прихватљив на нашоj планини, наводе активисти

Грађанска инициjатива Сачуваjмо Сињаjевину (ГИ) незадовоља jе учинком Владе Црне Горе, коjа ни годину дана од свог конституисања и завршетка протеста на Маргити, jош увиjек ниjе поништила одлуку о воjном полигону на Сињаjевини. Подсjетићају да jе управо на данашњи дан завршен наjвећи еколошки протест коjи jе икада виђен у Црноj Гори, а коjи jе траjао 51 дан и током коjег су сињаjевински сточари, мjештани, еколошки активисти и грађани из циjеле Црне Горе, своjим тиjелима и животима бранили наjвећи црногорски и jедан од наjвећих европских пашњака од бомби коjе jе било припремило Министарство одбране на челу са тадашњим министром Предрагом Бошковићем.

- Годину дана касниjе и даље живимо са истим проблемом и стрепњом да се сваког дана може наjавити нова вjежба, а самим тим и нова битка за Сињаjевину. Министарство одбране ниjе предложило, а Влада самим тим ниjе усвоjила одлуку коjом се поништава раниjи акт о проглашавању Сињаjевине за воjни полигон. Захтиjевамо да Министарство одбране, на челу са министарком Оливером Ињац, што приjе предложи одлуку коjом Сињаjевина више неће бити воjни полигон, како би доказали да нису само Влада од риjечи, него и од дjела - наводи се у саопштењу ГИ Сачуваjмо Сињаjевину.

Истучу да су током протеклих годину дана више пута чули да jе Сињаjевина безбjедна и сачувана, али то ниjе довољно.

- Тражимо да се такве гаранциjе ставе и на папир, црно на биjело, како би своjе активности сви могли да усмjеримо на развоj Сињаjевине као пољопривредног и туристичкоог добра, jер артиљериjски воjни полигон ни у ком облику ниjе прихватљив на нашоj планини.

Ми као бранитељи Сињаjевине ниjесмо спремни за компромисе, ни за предаjу ниjедног педља наше планине за бомбардовање. То смо већ показали, а уколико затреба поновићемо, jасниjе него икада до сада - истичу из Грађанске иницијативе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:59