СА КОНФРЕНЦИЈЕ / - фото: ПРИНТСКРИН
21/10/2021 u 09:56 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Галић: За сада нема закључавања, мјере на снази још двије недеље

У посљедње двиjе недjеље, броj заражених jе опао око 25 одсто, а забиљежен jе и пад хоспитализациjа за око осам одсто

Директор Института за jавно здравље Игор Галић на прес конфренцији казао jе да се не размишља о закључавању Црне Горе а да мјере остају на снази још двије недеље.

У свjетлу ажурирања противепидемиjских мjера, у свиjету jе тренд, а и Црна Гора га прати, да се предност даjе вакцинациjи, казао је Галић.

Имунизациjа води ка додатноj либерализациjи епидемиолошких мjера. За сада се не размишља о закључавању Црне Горе, али ми пратимо епидемиолошку ситуациjу и сходно њоj, мjере ће бити прилагођаване ситуациjи на терену. Конкретно, актуелне мjере остаће на снази наредне двиjе седмице, додао је он.

– У посљедње двиjе недjеље, броj заражених jе опао око 25 одсто, а забиљежен jе и пад хоспитализациjа за око осам одсто – казао је директор Института за јавно здравље.

Када се погледа стање од 1. августа до 18. октобра, подаци ИJЗЦГ показуjу сљедеће:

Од 1. августа до 18. октобра 2021. године у Црноj Гори jе заражено 36.515 људи. Опоравило се 98,9 одсто. Нажалост, 1,1 одсто заражених jе преминуло.

Осам од 10 преминулих пациjената су биле невакцинисане особе. Сви преминули млађи од 40 година су такође били невакцинисани. Без обзира на то што су непосредни узрочници смрти били наjразличитиjи, заjеднчки именилац им jе то што су сви били невакцинисани.

Наjвише преминулих jе између 70 и 79 године.

Актуелна тема ових дана  како је казао jе Спутњик В. Институту за љекове и медицинска средства, као што су и саопштили, подниjет jе захтjев за увоз додатних количина вакцине Спутник В, 40 хиљада доза, коjи се тренутно налази у поступку стручне процjене. У Институту се сваки захтjев процjењуjе у складу са прописаним поступцима коjима су имплементирани европски и међународни стандарди коjи гарантуjу квалитет, безбjедност и ефикасност лиjека. У складу са законом, за имунолошке љекове одобрава се сваки поjединачни увоз, односно врши контрола квалитета приjе њиховог стављања у промет, односно употребе. Према информациjама из ЦИнМЕД-а, одлука у вези са употребом Спутњика В биће позната у току наредних седам дана и то ће бити коначна одлука у вези са примjеном ове вакцине коjу дио грађана упорно чека и ми смо jе обезбиjедили.

Како је казао, ми користимо вакцине коjе препоручуjу Европска агенциjа за љекове и медицинска средства и Свjетска здравствена организациjа, али то не значи да не треба да се примjењуjу друге вакцине коjе су, у случаjу Црне Горе, претходно испитане и за коjе ЦИнМЕД гарантуjе квалитет, безбjедност и ефикасност. С друге стране, Спутњик В се користи у 70 земаља свиjета – од региона, Србиjе, Сjеверне Македониjе и Босне и Херцеговине до неких земаља чланица ЕУ попут Мађарске. Здравље грађана jе приоритет, а вакцинациjа, показуjу подаци и из наше земље, у наjвећем проценту штити од наjтежих облика болести.

Директорица Клиничког центра Љиљана Радуловић казала је да су срчани и мождани удари наjчешће посљедице короне, 80 одсто пациjената су невакцинисани.

– На болничком лиjечењу услиjед Ковид 19 инфекциjе или њених посљедица у Црноj Гори се налази 354 пациjента. То jе око осам одсто мање у односу на двиjе седмице раниjе – казала је Радуловић.

Наjвећи броj пациjената jе смjештен у Клиничком центру Црне Горе. Код нас се лиjечи 126 пациjената. Осамдесет одсто пациjената су невакцинисани грађани. Подаци из наше болнице подржаваjу све свjетске научне студиjе коjе указуjу да имунизациjа, у наjвећем проценту, штити од развоjа наjтежих клиничких слика.

Она је нагласила да су у КЦЦГ све чешћи приjеми пациjената након прележане болести, па се љекари, осим против саме инфекциjе, боре и против њених посљедица коjе су све жешће, а то се посебно односи на срчане и мождане ударе. – Пациjенти, сем респираторних посљедица, имаjу кардиоваскуларна оштећења, па jе за очекивати да и у будућности имамо све више пациjената у клиникама коjе се баве овим болестима, а то су Клиника за болести срца и Клиника за неурологиjу – додала је она.

Како је казала ковид 19 jе опасан по себи, али његове реперкусиjе могу да буду знатно озбиљниjе. Зато jе важна вакцинациjа против корона вируса: она jе подршка вашем постоjећем имуном систему да се бори и, и наjчешће, у коначном и избори против ове болести и свих накнадних посљедица. Када се ваш организам умори, имунитет ког ствара вакцина jе наjбољи савезник љекара коjи се боре за ваше здравље и за ваш живот, казала је Радуловић.

Стање у осталим болницама jе сљедеће:

ОБ Бар 43

ОБ Пљевља 36

ОБ Биjело Поље 23

ОБ Беране 32

ОБ Котор 29

ОБ Никшић 24

СБ Брезовик 41

То значи да jе од укупног, тренутно опредиjељеног смjештаjног капацитета за Ковид пациjенте, сада заузето 66 одсто.

Слађана Ћорић, генерална директорица Директората за здравствену заштиту у Министарству здравља је казала да је Црна Гора обезбиjедила 920 хиљада доза вакцина као и да је  боље jе да грађани оду на вакцинални пункт него у болницу

Министарство здравља не жели да вакцинациjа против корона вируса буде посљедица притиска већ лична одлука коjа произилази из свиjести о очувању личног и jавног здравља, казала је Ћорић.

– Jа ћу вам, као дугогодишњи љекар коjи jе донедавно радио са наjтежим ЦОВИД пациjентима, рећи да грађани коjи су на болничком лиjечењу наjвише жале што се ниjесу имунизовали на вриjеме. Док се боре за ваздух коjи им jе сада луксуз а до jуче су сваки дах узимали здраво за готово, надаjу се да ће изаћи живи изаћи из болнице, сами себи обећаваjу да ће се чим приjе вакцинисати – казала је она.

У предстоjећем периоду, како је казала, с обзиром на то даје констатован пад интересовања за имунизациjу, Министарство здравља, у сарадњи са осталим државним органима, првенствено са Домом здравља, настоjаће да теренским радом поспиjеши оваj процес.

– У свjетлу разговора о имунизациjи али и о трећоj дози вакцине коjа jе недавно препоручена општоj популациjи али и рањивим групама, треба да будемо свjесни да на томе може да се ради само ако jе држава обезбjедила довољан броj вакцина – јасна је она.

Од прољећа 2021. године до данас, Министарство здравља jе успjело да обезбиjеди 920 хиљада доза вакцина, а ускоро стиже jош наjмање 100 хиљада доза.

У овом тренутку Црна Гора располаже са преко 375 хиљада доза вакцина. Од тога:

Синофарм – око 250 хиљада хиљада

Фаjзер – преко 80 хиљада

Спутник В – 40 хиљада коjе су у процесу испитивања

Астра Зенека – око пет хиљада

Подсјетила је да у Црну Гору, као донациjа Турске, ускоро стиже и 100 хиљада Синовак вакцина.

Ово jе одличан резултат у процесу набавке вакцина и Министарство здравља jе задовољно што грађани Црне Горе одавно буквално могу да бираjу коjом вакцином ће се имунизовати против корона вируса иако их ми све равномjерно третирамо, казала је Ћорић.

Она је додала да је ово прилика да позовемо и оне грађане коjи су природно стекли имунитет да не одлажу вакцинациjу коjа ће додатно оjачати њихов имунитет. Трећа доза jе њихова резервна опрема за борбу против корона вируса jер никад не знате како и услиjед чега ваш организам може да откаже борбу. Тада би, умjесто вас, вакцина могла да постигне очекивани резултат – савладавање болести и или излазак из болнице.

Подсјетила је да ниjе случаjно што су, нажалост, сви млађи од 40 година коjи су изгубили борбу против корона вируса били невакцинисани.

Као љекар, овим путем замолила је све грађане да не оклиjеваjу и да, док су на вриjеме, пођу на наjближи вакцинални пункт како њихова наредна станица не би био КЦЦГ или нека друга болница у Црноj Гори.

Имунизациjом, у наjвећем броjу случаjева, чак и ако се разболите, знате да располажете jачим имуним системом у односу на невакцинисане, казала је она.

Ћорић је казала да Министарство здравља формирало три комисиjе коjе обилази све болнице посебно ковид болнице и контролишу квалитет лиjечења.

– Контролисане су болнице, Бар, Котор, Никшић, Пљевља. Сљедеће седмице идемо за Биjело Поље. Сва медицинска документациjа се гледа. Нажалост броj преминулих jе такав какав jер имамо пад вакцинисаних. Ми немамо довољан броj имунизованих коjи би добили лакшу слику у болничким условима – казала jе Ћорић.

Када се сумираjу сви подаци, како наводи, документациjа ће бити обjављена.

– Ради се на терену да се што адекватниjа заштита обезбиjеди – казала jе она и грађане позвала на разумиjеванjе jер се, како jе казала, ради у отежаним условима.

Радуловић jе казала да се врше сталне контроле квалитета лиjеченjа.

– Смртност у КЦЦГ ниjе ништа већа када упоредимо броj хоспитализациjа у односу на броj приjема, не одудара од онога што одражава квалитета третман у Западноj Европи. Тога морамо да будемо свjесни - поручила jе Радуловић.

И др Галић jе навео да jе смртност повезана са недовољним броjем вакцинисаних.

– Вакцине штите од смртних исхода – саопштио jе Галић.

Од 20. септембра до 3. октобра преминуло jе 85 ковид пациjената, а од 4. октобра до 18. октобра 89 особа, навео jе Галић.

U KCCG nema primjedbi na liječenje kovid pacijenata 

Радуловић jе казала да се врше сталне контроле квалитета лиjечења.

– Смртност у КЦЦГ ниjе ништа већа када упоредимо броj хоспитализациjа у односу на броj приjема, не одудара од онога што одражава квалитета третман у Западноj Европи. Тога морамо да будемо свjесни – поручила jе Радуловић.

Она jе казала да Служби за заштиту права пациjената КЦЦГ ниjе достављена ниjедна примjедба на квалитет лиjеченjа ковид пациjената. 

И др Галић jе навео да jе смртност повезана са недовољним броjем вакцинисаних.

– Вакцине штите од смртних исхода – саопштио jе Галић.

Од 20. септембра до 3. октобра преминуло jе 85 ковид пациjената, а од 4. октобра до 18. октобра 89 особа, навео jе Галић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 14:01