/ Фото: Саша Матић
13/01/2022 u 07:39 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада ћути о објави списка грађана у изолацији: Марковић и НКТ да плате штету

Влада треба преко заштитника имовинско-правних интереса Црне Горе да покрене тужбу против бивше Владе, тврди Јелена Божовић

Државни буџет ће због неуставне и незаконите одлуке бивше Владе, на чијем је челу био Душко Марковић, и Националног координационог тијела за спречавање ширења вируса ковид-19, такозваног НКТ-а, којим је руководио Милутин Симовић, који су одлучили да објаве списак лица у изолацији у марту 2020. године, бити "олакшан" за око 816.000 еура, али ће, све су прилике, конкретна одговорност изостати.

Саговорници "Дана" указују да смјене предсједника Савјета Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама (АЛЗПСПИ) Сретена Радоњића и члана Бојана Обреновића нијесу довољне, јер грешке које су направљене плаћају директно грађани.

Из Владе нијесу одговорили на наша питања да ли ће покренути поступке против бившег премијера и предсједника НКТ-а због нанијете штете, а посланик Демократског фронта и чланица Одбора за људска права Јелена Божовић у изјави за "Дан" каже да одговорне треба тужити и тражити да они плате штету коју су направили свјесним кршењем закона и Устава.

image

Божовић

Фото: Иван Петровић Ипе

– Влада треба преко заштитника имовинско-правних интереса Црне Горе да покрене тужбу против бивше Владе и чланова НКТ-а, али и против АЗЛПСПИ, да се држава регресира од њих за онај износ који је платила грађанима и адвокатима због објављивања спискова – наводи Божовић за "Дан".

Истиче да су чињенице да је Влада прекршила закон, да jе та одлука о објави списка лица у изолацији била неуставна, да jе због тога оштећена држава и да се људима мора исплатити одштета.

– И тада смо упозоравали да jе дошло до кршења броjних права људима коjи се налазе у изолациjи, али jе Црна Гора у том тренутку била буквално под терором фантомског НКТ-а, као параполитичке организациjа под контролом ДПС-а. Сjетимо се и да jе Савjет АЗЛП дао мишљење да захтjев НКТ-а ниjе у супротности са Законом о заштити података о личности, и дозволио обjављивање спискова особа коjе се налазе у изолациjи. Дакле, неко мора сносити одговорност, а jасан jе "ланац команде" у овом случаjу – тадашњи премиjер Душко Марковић, његов потпредсjедник Милутин Симовић, коjи jе уjедно био и шеф НКТ-а, остали из НКТ-а, а онда водећи људи из АЗЛП-а, приjе свих Сретен Радоњић, као познати послушник ДПС-а. Ово jе био начин да се утjера страх у кости људима, а не да се сачува здравље грађана. ДПС jе ову тешку ситуациjу покушао да искористи да заведе страховладу и поjача диктатуру, али им се то обило о главу. Сjетимо се да су се одлуке НКТ-а злоупотребљавале и како би се хапсио митрополит, владике, свештенство, вjерни народ... Са друге стране, скупови присталица власти су толерисани, што потврђуjе тврдњу да се НКТ користио као батина у рукама врха режима за обрачун са политичким неистомишљеницима – истакла је Божовић.

Божовић наводи да је на потезу правосуђе, они коjи су оштетили државу и грађане мораjу да одговараjу, да се jедном стане на пут људима коjи су мислили да су недодирљиви и да за њих не важе закони.

– Износ од 300 еура припада грађанину на име нематериjалне штете због повреде права личности, плус трошкови парничног пступка коjи припадаjу адвокату у износу од 300 до 400 еура, зависно од случаjа до случаjа. Дакле минимум 600 еура по предмету пута броj предмета коjих има на нивоу државе неколико хиљада – констатује Божовић.

Њен колега из Уједињене Црне Горе и члан Одбора за људска права, доктор Владимир Добричанин каже да је Црна Гора jедина земља на свијету коjа jе системски прекршила основна људска права и обjавила спискове особа коjима jе одређена мјера самоизолациjе због ковид позитивног теста или контакта са инфицираним лицем.

image

Добричанин

Фото: Иван Петровић Ипе

– И тада смо указали на непромишљену и jако опасну одлуку о обjављивању овако осјетљивих података и да ће кад-тад ова одлука довести до судских процеса коjи ће се завршити на штету државног буџета, односно на штету грађана. Одговорност jе искључиво на тадашњем руководству НКТ-а, као и на Влади коjа jе исту ову уредбу и увела, односно дозволила. То што они сада нису на власти, што jе jедина позитивна ствар, не спречава нову власт да покрене процедуру утврђивања одговорности поменутих актера ове скарадне одлуке. Надам се да ће до тога доћи и да ће одговорни бити одговараjуће кажњени – оцијенио је Добричанин.

Бивши члан Савјета Агенције за заштиту личних података и експерт за заштиту личних података Раденко Лацмановић наводи да се подразумијева да би одговорност за објаву спискова требало да сносе бивши премијер и чланови НКТ-а.

image

Раденко Лацмановић

Фото: Иван Петровић Ипе

Ово, како наводи, тим прије што су са разлогом санкционисани они који су дали кроз мишење Агенције правну подлогу за противуставну одлуку на основу које је објављен списак лица у самоизолацији.

– Чврсто вјерујем да је мишљење које је формално усвојио савјет Агенције онима који су за њега гласали, наметнуто, па тим прије последице морају да сносе и они који су га тражили и у жељеном садржају добили. Овдје се, ипак, говори о политичкој одговорности коју су актери поднијели 30. августа 2020. године. О евентуално кривично-правној или материјалној санкцији, нажалост, тешко да може бити ријечи. То би значило да неко за одређен став мишљење или правно тумачење мора да сноси правне косенквенце. Таква ситуација и не би била добра јер би оне који доносе одлуке, утврђују ставове или заузимају мишљења довела у ситуацију да раде под притиском из страха од могуће одговорности. Једино о чему би могло да се говори јесте да се процјењује могућа злоупотреба службеног положаја, како од оних који су наметнули, тако и од оних који су донијели спорно мишеље и још проблематичнију одлуку. То бојим се да би било тешко доказати, али не значи да је немогуће. Ово тим прије јер и они који су наметнули мишење и донијели на основу њега противуставну одлуку и даље истрајавају на својим ставовима и на тај начин пркосе ставовима не само струке већ и пресудама судова, домаћем законодавству и правној тековини ЕУ – наводи Лацмановић.

Да ли ће то Влада урадити, остаје отворено питање, а око питања одговорности бивше Владе и чланова НКТ-а нијесмо добили одговор од још пет чланова Одбора за људска права, међу којима су и посланици ДПС-а Иван Митровић и Халил Дуковић.

Изјаву смо тражили и од Албина Ћемана из Демократа, Срђана Павићевића из ЦИВИС-а и Форце Генција Ниманбегуа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:21