корона омикрон / - Министарство
19/01/2022 u 09:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заjеднички истраживачки центар Европске комисиjе развио методу детекциjе соjа омикрон

Вирус САРС-КоВ-2 се стално развија и нови сојеви, као што је омикрон, могу да прођу неоткривени приликом тестирања и доведу до „лажно негативних“ резултата, јер се већина метода тестирања фокусира на оригинални сој

Заједнички истраживачки центар (ЈРЦ) Европске комисије развио је нову методу детекције специфичну за сој омикрон, коју могу да користе релевантне здравствене власти и институције у било којој земљи, наводи се у саопштењу Министарства просвјете, науке, културе и спорта (МПНКС).

- Вирус САРС-КоВ-2 се стално развија и нови сојеви, као што је омикрон, могу да прођу неоткривени приликом тестирања и доведу до „лажно негативних“ резултата, јер се већина метода тестирања фокусира на оригинални сој. На примјер, од 17 стандардних ПЦР протокола које препоручује СЗО за откривање САРС-КоВ-2, 11 и даље функционише савршено, али 4 имају смањену ефикасност и неће открити вирус у ниској концентрацији, док 2 уопште не раде - наводе из МПНКС.

Како су саопштили, кључни корак ка откривању новог соја заснива се на познавању његовог генетског низа. ЈРЦ је дизајнирао метод специфичан за омикрон користећи софистициране биоинформатичке алате и тестиран је на болничким узорцима. Овај метод се може лако користити са рутинском опремом да се потврди присуство омикрон-а без потребе за скупим и дуготрајним секвенцирањем. Ово омогућава боље и брже праћење ширења соја, а као резултат доводи до бољих здравствених интервенција. Од јануара 2022. године, протокол који представља ову нову методу преузет је преко 3.700 пута. Ова метода је постављена на Зенодо платформи, гдје научна заједница може да је преузме и примијени.

- Такође, еволуција сојева не престаје са омикроном. ЈРЦ је развио контролну таблу, гдје лабораторије могу да провјере да ли је метода коју користе и даље важећа у односу на одређене сојеве. Штавише, ЈРЦ  развија нове „универзалне“ методе које би требало да помогну у откривању било којих сојева САРС-КоВ-2: оних сојева који су присутни данас и оних који би се могли појавити у будућности. Ове методе се могу примијенити како на узорке људи, тако и на узорке животне средине.

ЈРЦ остаје на располагању за пружање детаљних информација релевантним службама, као и за одржавање намјенских састанака на којима се презентују ове нове методе - наводе из министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 00:14