/ Dan- zatvor Spuž
07/03/2023 u 12:49 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaposleni u Specijalnoj zdravstvenoj ustanovi UIKS-a da budu pod nadležnošću Ministarstva zdravlja

Juventas poziva Ministarstvo pravde i Ministarstvo zdravlja da u periodu izgradnje bolnice, zajedno sa zainteresovanim stranama, pronađu najbolje rješenje za njeno funkcionisanje

Nevladina organizacija Juventas pozdravlja početak izgradnje Specijalne zdravstvene ustanove i još tri objekta u sklopu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

-Raduje nas činjenica što će konačno, nakon više godina obećanja, zatvorski sistem dobiti adekvatnu zdrastvenu ustanova koja će odgovoriti potrebama našeg sistema, imajući u vidu da se na obezbjeđivanju adekvatne zdravstvene zaštite unutar UIKSa najmanje radilo u prethodnom periodu- navode u saopštenju.

Juventas poziva Ministarstvo pravde i Ministarstvo zdravlja da u periodu izgradnje bolnice, zajedno sa zainteresovanim stranama, pronađu najbolje rješenje za njeno funkcionisanje.

-Predlažemo da Minsitarstvo pravde bude odgovorno za tehničke i logističke uslove dok bi pitanje radnog angažmana zaposlenih bilo pod nadležnošću Ministarstva zdravlja. Podsjećamo da je u prethodnom periodu UIKS imao probleme sa kadrovskim pitanjima zaposlenih u  Sektoru za zdravstvenu zaštitu, ljekari koji su se nalazili u stalnom radnom odnosu u ovom organu, prešli na dalji rad u određene zdravstvene ustanove koje pripadaju Ministarstvi zdravlja, što je prouzrokovalo da su u UIKS-u trenutno pretežno angažovani ljekari po osnovu ugovora o djelu- dodaju oni.

Zaposleni u UIKS-u u Sektoru za zdravstvenu zaštitu iako rade u otežanim uslovima, rade u lošijim uslovima od svojih kolega koji posao obavljaju u zdravstvenim ustanovama kojim rukovodi Ministarstvo zdravlja.

-Dodatno, specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za torturu je u Izvještaju broj UN/A/69/387 od 23.09.2014. godine, naveo da “ako medicinsko osoblje, služi zatvorskom sistemu može doći do konfliktne lojalnosti između poslodavca i njegove profesionalne obaveze da prijave torturu ili zlostavljanje, iz straha od ugrožavanja njihovog zaposlenja ili druge represije“- smatraju oni.

Prema njihovim riječima, s toga, jedan od ključnih pravaca unapređenja zdravstvene zaštite jeste jačanje saradnje sa Ministarstvom zdravlja, a sve u cilju izjednačavanja prava kako zdravstvenih radnika, tako i lica lišenih slobode, sa pravima koja imaju lica u okviru javnog zdravstvenog sistema.

-Primarni akcenat je na stvaranju uslova za nezavisnost u radu zdravstvenih radnika, što bi za posljedicu imalo veći nivo kvaliteta zdravstvene zaštite, dok bi nadzor nad njenim sprovođenjem bio vršen na isti način kao i nad ostalim zdravstvenim institucijama- zaključuju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:36