/ Милионска имовина парламентарних субјеката-Милионска имовина парламентарних субјеката
24/09/2021 u 14:58 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зауставити функционерско скривање милионске имовине

У образложењу препорука АСП-а за законске измjене, а у коjе jе "Дан" имао увид, наводи се да постоjећа рjешења ниjесу квалитетна, jер практично даjу простор jавним функционерима да преко чланова своjих породица сакриjу и милионски вриjедну имовину

НВО Акциjа за социjалну правду (АСП) доставиће почетком наредне седмице свим политичким партиjама у Скупштини сет препорука за унапређење Закона о спречавању корупциjе у диjелу одредби коjе се односе на имовину jавних функционера. Приjе свега, АСП препоручуjе да jавни функционери буду обавезни да приjаве право своjине на непокретним и покретним стварима привредног друштва, установе или другог правног лица, чиjи су власници, односно оснивачи чланови њиховог домаћинства (супруга, дjеца). Сада ова обавеза постоjи само за привредно друштво чиjи jе власник, односно оснивач jавни функционер.Такође се предлаже да jавни функционер буде дужан да приjави акциjе и удjеле у правном лицу и другим хартиjама од вриjедности и за себе, и за чланове домаћинства, не само у земљи већ и у иностранству, као и да приjављуjе право своjине на вриjедним покретним стварима (за коjе постоjи обавеза регистрациjе), а коjе има и у иностранству.

У образложењу препорука АСП-а за законске измjене, а у коjе jе "Дан" имао увид, наводи се да постоjећа рjешења ниjесу квалитетна, jер практично даjу простор jавним функционерима да преко чланова своjих породица сакриjу и милионски вриjедну имовину.

– Стога се поставља питање шта jе сврха контроле имовине функционера, уколико закон даjе могућност да се, примjера ради, не приjаве непокретне и покретне ствари фирме, коjа jе у власништву члана домаћинства jавног функционера. Предње посебно имаjући у виду чињеницу да jе у Црноj Гори пуних тридесет година на власти била иста партиjа, односно велики броj истих лица су били носиоци jавних овлашћења, те jе постоjао огроман простор за неоснована богаћења – наводе у АСП-у.

Да нема повлашћених кредита

АСП jе предложила да се законска одредба о забрани примања поклона допуни на начин да jавни функционери, у вези са вршењем jавне функциjе, не смиjу примити кредите под повољним условима или бесплатно. Како се обjашњава у коментарима, коjе jе израдила правна савjетница АСП-а Инес Мрдовић, таj извор бенефициjе такође може представљати простор за недозвољене утицаjе и корупциjу. Поред осталога, АСП предлаже и да jавни функционер мора од Агенциjе тражити сагласност приликом закључивања уговора о спонзорствима и уговора о донациjама у име органа власти ради утврђења да ли ти уговори могу утицати на законитост, обjективност и непристрасност рада органа власти.
Препоруке jе ова невладина организациjа урадила као партнер на проjекту, коjи финансира америчка амбасада у Подгорици. Израђене препоруке представљаjу искључиве ставове АСП-а.

Ова НВО предлаже да се пропише обавеза jавних функционера да даjу сагласност Агенциjи за спречавање корупциjе за приступ банкарским и финансиjским рачунима, и то не само за себе већ и за чланове домаћинства. Постоjеће законско рjешење jе факултативног карактера за jавне функционере, а у АСП-у сматраjу да би прописивање обавезности давања увида у рачуне искључило могућност да они на рачунима сакриваjу вриjедне износе, коjе не приjављуjу. Такође се предлаже да се приступ омогући и за чланове домаћинства како би се избjегло скривање неприjављеног новца и на таj начин.

Jедна од законских измjена, коjу АСП предлаже, односи се и на прописивање обавезе за jавне функционере да Агенциjи достављаjу сву релевантну документациjу на основу коjе су стекли право своjине над непокретним и покретним стварима вриjедности веће од 5.000 еура, хартиjама од вриjедности и удjелима, а за период у коjем су обављали jавну функциjу.
– Питање jе политичке воље, поготово нове власти, да се оснажи законски оквир коjи треба да што више смањи простор за неоснована богаћења jавних функционера. Опште jе познато да су у протеклом тродецениjском периоду многи, коjи су обављали jавне функциjе, завршили са милионским богатством, коjе никада ниjе провjерено. Такође, треба провjеравати имовину функционера и ове и свих наредних власти – указуjу из АСП-а.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:45