/ - LAZAR RUZIC - Зоран Лазовић
06/06/2021 u 18:20 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Зоран Лазовић пријавио десет комада оружја и пет стамбених објеката

Лазовићу је плата у кабинету бившег директора Управе полиције Веселина Вељовића била 1.130 еура, док је у јануару и фебруару на име прихода од пољопривреде имао мјесечно 2.500 еура

Бивши шеф сектора за борбу против организованог криминала и корупциjе у Управи полициjе Зоран Лазовић отишао је у пензиjу са преко 58.000 еура уштеђевине, десет комада оружја и пет стамбених објекта, које имају он и његова породица, показује његов имовински извјештај који је предат Агенцији за спречавање корупције (АСК). Он је у имовинском картону, који је предао 30 дана од престанка функције, навео да му је плата у кабинету бившег директора Управе полиције Веселина Вељовића била 1.130 еура, док је у јануару и фебруару на име прихода од пољопривреде имао мјесечно 2.500 еура.

Разријешен са функције 1. марта

Лазовић jе разријешен са функције 1. марта ове године, а са њим су са функције пошли и Енис Баковић, Деjан Ђуровић, Веско Дамjановић, Драган Благоjевић, Драго Спичановић и Зоран Томчић. Вијест о њиховој смјени стигла је путем друштвених мрежа и то са профила Грађанског покрета УРА, која је написала: "Као што jе наjавио потпредсjедник Владе и предсjедник покрета УРА Дритан Абазовић, смиjењен jе шеф Сектора за борбу против организованог криминала Зоран Лазовић, као и сви помоћници Управе полициjе". Након тога је ишла службена објава. Влада jе извела брзу операциjу, и за само неколико дана након што jе за в.д. директора УП именован Зоран Брђанин, усвоjила је нову систематизациjу, што jе Брђанину дало правни основ за смjену затечених помоћника, који нијесу удовољили његовом захтјеву да сами поднесу оставке.

Што се тиче некретнина, навео је да је власник двије куће од 250, те двије од по 31 метар квадратни, а посједује 66 одсто треће куће од 65, док је његова супруга Љиљана власница стана од 64 квадрата. На име Лазовића води се више парцела земље, и то плаца од 725 квадрата, њиве 395, ливаде од 190, као и дворишта од 485 метара квадратних. Осим тога, на његово име се воде њиве од 840 и 2.829 квадрата, шума од 1.499, 2.295 и 1.516, дворишта од 500 и 243, ливада од 3.771, 16.132 и 10.888, воћњака од 7.361 и пашњака од 1.709 квадрата. За све непокретности Лазовић је навео да је у питању наследство, осим кућа од 250 квадрата, за коју се као основ стицања наводе "сопствена средства и кредит".

Што се тиче новчаних средстава, Лазовић је навео да има три неорочена штедна улога и то у износима од 31.080 еура, 25.216 и 1.862. У имовинском извјештају се прецизира да Лазовић није дао дозволу да му АСК контролише банковне рачуне.

Што се тиче покретне имовине, Лазовић је пријавио аутомобил "toyota hilux3,0", као и 10 комада оружја марке "smith wesson", "sauer", "застава АРМС", "tangoglio", "bereta", "benelli" и "laugo".

Влада, на чијем је челу био Душко Марковић, 2019. је именовала Лазовића на чело Сектора за борбу против организованог криминала. НВО МАНС је тада указала да је та одлука донијета након што jе у свом Извjештаjу о напретку Црне Горе у ЕУ интеграциjама Европска комисиjа поновила оштре оцjене по питању недостаjућих резултата у борби против организованог криминала и посебно проблематизовала инфилтрациjу криминалних структура у политички, правни и економски систем. Лазовић је тада био пензионисани службеник црногорске таjне полициjе.

МАНС је тада подсјетио да Душко Марковић, некадашњи директор АНБ, никад ниjе одговорио на питање шта jе Зоран Лазовић тражио на свадби Сафета Калића, међународног шверцера наркотицима, на коjоj су му друштво правили некадашњи шеф "сурчинског клана" Љубиша Буха Чуме, представници "земуског клана" и Дарко Шарић. Званичан захтjев МАНС-а, у коме су тражили податке о "задатку" коjи jе Лазовић имао на том догађаjу, одбиjен је од стране Душка Марковића, уз образложење да се ради о питању од националне безбjедности, те да таква информациjа не може бити саопштена jавности.

Izdvojeno

04. avgust 2021 16:09