/ Бранислав Радуловић
04/05/2021 u 06:15 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бранислав Радуловић: Скупштински одбор ћути о избору судија Уставног суда

Стручна и укупна jавност ниjе упозната када ће оваj процес бити „одмрзнут” и када ће надлежни скупштински одбор завршити своj дио обавезе у процесу избора судиjа Уставног суда, поручује Радуловић

Неупитна jе да чињеница да Уставни суд, умjесто са седам Уставом прописаних судиjа, тренутно функционише са претходно изабраних пет, и да то представља озбиљан лимит у остваривању свих функциjа овог суда утврђених чланом 149 Устава Црне Горе, оцјењује предсједник Удружења правника Бранислав Радуловић.
– Отежан рад Уставног суда је приjе свега у чињеници да када суд одлучуjе у пленуму за одлуку jе потребна већина од укупног броjа судиjа, дакле четири гласа за одлуку, што jе у овоj констелациjи односа отежаваjућа околност – истакао је Радуловић.
Према његовим наводима, процес избора двоjе судиjа jе тренутно у „застоjу” непоступањем скупштинског Уставног одбора, коjи jе био дужан да од 12 приjављених кандидата сведе листу на два кандидата са наjвише гласова и понуди jе Скупштини на изjашњење.
– Разлог зашто Уставни одбор Скупштине то ниjе урадио од свог конституисања краjем прошле године до данас, од стране овог одбора ниjе званично саопштен или образложен. Такође, стручна и укупна jавност ниjе упозната када ће оваj процес бити „одмрзнут” и када ће надлежни скупштински одбор завршити своj дио обавезе у процесу избора судиjа Уставног суда – изјавио је он.
Радуловић истиче и да излаз из тренутног стања мора бити искључиво институционалан и законит и започети процес избора већ приjављених кандидата се мора окончати у разумном року.
– То jе могуће или на начин да два кандидата коjе надлежни одбор са укупне листе понуди пленуму Скупштине буду и изабрани или да за случаj да не добиjу подршку, Скупштина Црне Горе што приjе обнови поступак и распише нови конкурс. Чињеница да jе за избор судиjа Уставног суда потребно да у првом кругу гласа 54, односно у другом кругу 49 посланика, а с обзиром на тренутну констелациjу односа у Скупштини и да ниjе покренут процес адекватног диjалога око деблокаде укупног система вjероватноћа jе виша да буде остварена друга опциjа, што не иде у прилог пуном и ефективном функционисању Уставног суда у наредном периоду – закључио је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:41