Здравко Кривокапић / - Саша Матић
07/05/2021 u 17:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић – Клуге: Пад броjа обољелих важна виjест

Кивокапић jе Клугеу рекао да jе Црна Гора и те како свjесна важности ангажовања СЗО-а на плану глобалних процеса, а нарочито у текућем пандемиjском тренутку у ком Црна Гора слиjеди сва упутства и информациjе коjе jоj стоjе на располагању као држави чланици

Предсjедник Владе Црне Горе, проф др Здравко Кривокапић, састао се данас у Вили Горица са др Хансом Х. Клугеом, регионалним директором Свjетске здравствене организациjе за Европу. Поред премиjера Кривокапића, састанку су присуствовале министарка здравља Jелена Боровинић - Боjовић, министарка jавне управе, дигиталног друштва и медиjа Тамара Срзентић, као и представница СЗО за Црну Гору, др Мина Браjовић.

Премиjер Кривокапић се захвалио на подршци и партнерском односу СЗО према Црноj Гори, нарочито у току пандемиjе ковид-19 и похвалио иновативан и динамичан приступ коjи Регионална канцелариjа на челу са др Клугеом спроводи у овом моменту. Кривокапић jе др Клугеу рекао да jе Црна Гора и те како свjесна важности ангажовања СЗО-а на плану глобалних процеса, а нарочито у текућем пандемиjском тренутку у ком Црна Гора слиjеди сва упутства и информациjе коjе jоj стоjе на располагању као држави чланици, а коjе она добиjа кроз државну канцелариjу на чиjем челу се налази госпођа Мина Браjовић.

„Мада смо у своjоj прошлости често бjежали од реалних проблема, у ситуациjи пандемиjе ковид–19 то ниjе било могуће. Суочили смо се са њом, али и са проблемима коjи су наслиjеђени кроз читав систем здравствене заштите, нарочито када jе у питанjу недостатак Опште болнице у Главном граду“, додао је премијер.

Предсjедник Владе jе директора Клугеа упознао са правом борбом коjу jе Црна Гора водила како би дошла до потребне количине вакцина, сачувала биолошку масу и направила шансу за економски опоравак земље, с обзиром на то да jе затечено станjе по питању набавке вакцина било алармантно. Премиjер jе захвалио СЗО на 24.000 доза Астра Зенека вакцина коjе су опредjељене Црноj Гори кроз ЦОВАX програм.

„Броj заражених jе био висок и готово да смо по томе били лидери у Европи. Ипак, поштованjем препоручених мjера заштите, а без примjене репресивних мjера и готово без кажнjаванjа грађана, дошли смо до подношлjивог броjа заражених и доброг европског просjека. Наравно, томе jе доприниjела и вакцинациjа, али смо имали и празан простор због недостатка вакцина. Наравно да ме jе обрадовала препорука СЗО-а да jе ђацима мjесто у клупама“, истакао jе Кривокапић.

Високог званичника СЗО-а, Кривокапић jе такође упознао са великом разликом коjа постоjи у квалитету услуга коjе се могу добити у приватним здравственим установама у односу на оне коjе се пружаjу у државним, те да Влада и ресорно министарство желе да формираjу систем здравствене заштите коjи ће бити доступан свима подjеднако, те да jе право на здравлjе jедно од основних лjудских права.

Регионални директор СЗО за Европу, др Ханс Х. Клуге, захвалио jе премиjеру на срдачноj добродошлици, одавши признанjе Влади за све што jе до сада учинила на заштити и имуинизациjи грађана Црне Горе.

„Честитам вам на почетку масовне вакцинациjе грађана. Колико схватам, ваши почетни резултати у процесу масовне вакцинациjе грађана, болjи су од резултата коjи се постижу у Њемачкоj. То jе фантастично. Зато желим да честитам Вама лично, Вашоj министарки и Влади на постигнутом успjеху. Али морамо имати на уму да тренутни успjех не значи сасвим излазак из ЦОВИД кризе. Мора се наставити са поштованjем препоручених мjера“, казао је Клуге.

Директор Клуге jе присутне упознао да jе управо посjетио свих пет држава и премиjере Западног Балкана за коjе jе СЗО припремила Мапу пута здравља коjа jе заправо планирана и за ЕУ, али коjа се на специфичан начин мора имплементирати у земљама Западног Балкана, како би се ниво здравствене заштите, сигурности и услуга приближио оном нивоу коjи уживаjу грађани Европске униjе.

Директор СЗО за Европу, ниjе сакрио импресионираност разумиjеванjем и одлучношћу премиjера Кривокапића да у свом излагању апострофира значаj културе здравља и здравих стилова живота.

„Често се срећем са премиjерима, али ви сте први премиjер коjи jе говорио о култури здравља. То jе управо и моjа визиjа и желjа да сви чланови друштва буду оснажни изнутра, да одаберу здрав стил живота. За то jе потребно, како сте и сами рекли, да се фокусирамо на превенциjу и да се успостави jак систем примарне здравствене заштите. 

Што се тиче туристичке сезоне у контексту пандемиjе, Клуге jе казао да велика динамика пада броjа обољелих представља важну виjест.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:48