за гашаја / -интернет
21/04/2021 u 14:28 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Медијске слободе: Сви виде некажњено насиље над новинарима

Вјеруjем да ће нови менаџмент Управе полициjе и нова Комисиjа за праћење поступања надлежних органа у истрагама случаjева приjетњи и насиља над новинарима доприниjети да се оствари напредак, казала је Тамара Срзентић
Црна Гора је по индексу слободе медија најгоре рангирана у региону, а Јавни сервис РТЦГ налази се под контролом Демократске партије социјалиста (ДПС), оцијењено је у извјештају Репортера без граница (РСФ). У документу РСФ се наводи да је наша држава напредовала за jедно мjесто на Свjетском индексу слободе медиjа за 2020. и налази се на 104. позициjи од 180 рангираних земаља свиjета. Све државе у региону су боље рангиране од нас, па је Словениjа на 36. мjесту, Босна и Херцеговина је на позицији 58, Албаниjа 83, Сjеверна Македониjа 90 и Србиjа 93. Репортери без граница указују да су власти током 2020. наставиле да узнемираваjу медиjе, а да су случаjеви насиља над новинарим остали некажњени.
Истиче се да је црногорски јавни сервис и даље неуравнотежен у извјештавању, те да га и даље контролише ДПС иако jе изгубила власт на последњим парламентарним изборима и отишла у опозициjу након 30 година власти. Констатује се да је нова влада обећала да ће jачање слободе медиjа и побољшање услова за рад медиjа и новинара бити приоритет, али да досад ништа није конкретно урађено.
image
ministri ekspertske vlade
-SRDJAN DJIDJO BOLJEVIC

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић у изјави за „Дан” каже да је извјештај РСФ препознао исте оне проблеме које види и нова влада. Истиче да је увјерена да ће наредни извjештаj препознати све активности и снажну опредиjељеност владе да унаприjеди стање у сектору медиjа у свим сегментима.
– Министарство jе о свим овим питањима пришло системски. У координациjи и у сарадњи са наjширом медиjском заjедницом, покренули смо израду стратегиjе и законодавну реформу, у циљу унапређења положаjа медиjа, што вjеруjемо да ће бити препознато у наредним извjештаjима ове и других организациjа – казала је Срзентићева.
Додаје да су се од првог радног дана посветили диjалогу са медиjском заjедницом и цивилним сектором да би заjедничким снагама препознали изазове и дошли до наjбољих рjешења ради унапређења медиjских слобода и амбиjента за несметани рад новинара.
– Свjесни смо проблема у погледу безбjедности и положаjа новинара и новинарки и да санкциона политика ниjе у претходном периоду увиjек давала резултате, али вjеруjем да ће нови менаџмент Управе полициjе и нова Комисиjа за праћење поступања надлежних органа у истрагама случаjева приjетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину доприниjети да се напредак оствари у овом диjелу, а што jе наjважниjе да новинари и новинарке буду оснажени да могу потпуно слободно и несметано да раде своj посао – поручује Срзентићева.
Влада хитно да изради медијску стратегију
Замjеница извршног директора Грађанске алијансе Амина Мурић оцјењује да налази Репортера без граница указуjу, између осталог, на некажњивост за нападе на медиjе и новинаре, те политичке и власничке утицаjе на рад медиjа, коjи се умногоме поклапаjу са налазима ГА, у коjима се годинама указуjе на наведене проблеме. Поред тога, како каже, оно што такође оптерећуjе медиjе у Црноj Гори jе и њихово коришћење за политичке обрачуне, као и изузетно лоша финансиjска ситуациjа коjа угрожава положаj новинара, али и одсуство етичких стандарда у новинарству и све већа присутност медиjа спремих на ширење лажних виjести.
Она наводи да пред Владом стоjи хитан задатак са израдом медиjске стратегиjе и не смиjе се дозволити даље кашњење у овом случаjу, као и пред Скупштином коjа коначно мора извршити неопходне измjене медиjског законодавства.

Државни секретар и члан Комисиjе за праћење поступања надлежних органа у истрагама случаjева приjетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медиjа, Зоран Миљанић казао је за „Дан” да му није чудно да је Црна Гора добила лоше оцјене јер претходна власт није ријешила ниједан случај напада на новинаре.
– За њима су остали неријешени највећи случајеви, од убиства Душка Јовановића, рањавања Оливере Лакић, до других напада. За РТЦГ је апсолутна истина, јер су они један заробљени систем који брани бивши режим који је и створио климу повољну за нападе на новинаре и друге неистомишљенике. РТЦГ ради све супротно од онога што би требало, а у сарадњи са неким медијским кућама распирује мржњу која је и довела до неких нових напада на друге новинаре – указао је Миљанић.
Он наводи да ће се нова Комисија истински бавити проблемима напада на новинаре, те да ће имати подршку и државе.
– Претходна Комисија је радила један велики посао, они су се обраћали претходној власти, тражили неке конкретне акције, али им није одговарано. То је доказ колико је бившем режиму било стало до суштине – казао је Миљанић.
Дугогодишњи новинар и стручњак за медијака питања Душко Вуковић каже да су нас „изгледа стимадури (процјенитељи) из иностранства унавиђели, иначе смо ми много бољи”.
– Шалу на страну, можда се ипак претjеруjе у оштрини, упоређуjући наше са стањем ствари у блиском нам окружењу, али то не значи да се имамо чиме хвалити. Напротив. Посебно када jе риjеч о националном и поjединим локалним jавним емитерима. Мислим да jе наjозбиљниjа фалинка код нас то што мало ко очекуjе од медиjа да служе jавном интересу. Главно jе питање коjа ће идеологиjа и политика у медиjима добити гласноговорника – оцијенио је за „Дан” Вуковић.
М.С.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 15:55