Грађани плаћали бахаћење функционера: Илустрација / Грађани плаћали бахаћење функционера: Илустрација-Грађани плаћали бахаћење функционера: Илустрација
07/05/2021 u 14:21 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Повлаштени функционери да обују подстанарске ципеле

Бранка Бошњак оцјењује да је круг давалаца и прималаца станова у бившем режиму уствари била "организована криминална банда, која се бахатила на рачун грађана"

Ни један бивши функционер који је од Владе или општине добио стан или кредит под повлаштеним условима ничим није заслужио да добије такав вид помоћи од државе у којој, према незваничним процјенама живи и до 100.000 подстанара, те та пракса мора бити укинута, а држава обештећена, оцјењују саговорници "Дана", пишу дневне новине " Дан".  Посланик Демократског фронта Бранка Бошњак каже да би повлаштени функционери требали да се ставе у ципеле подстанара, јер нико од њих није никада требао да добије стан или кредит на поклон.

–Олакшавајуће околности су толико биле назидане да је то било поклањање средстава осиромашених грађана, док су станови давани багателно и онда препродавани, и могуће да их неки функционери издају грађанима на чији рачун су их и добили. Убудуће се мора наћи неки начин да се обештети држава, јер нико није био толико заслужан да се части стан. Ми смо уствари рјешавали стамбена питања насљедника функционера, односно њихове дјеце, јер су сви они били и те како ституирани. Такође, та подјела станова је била начин да се купи мир и обезбиједи климање главом за све одлуке – истиче Бошњак.

Она оцјењује да је круг давалаца и прималаца станова у бившем режиму уствари била "организована криминална банда, која се бахатила на рачун грађана".

–На другој страни грађани су имали 1.000+ пројекат, гдје су камате биле као нешто мање, а опет превисоке. Зато треба сада окренути ситуацију, да се привилеговани мало ставе у ципеле грађана и подстанара и просто је изненађујуће да Влада још није ставила ван снаге одлуку којом су функционери били привилеговани. Лично се залажем да се за дефицитаран кадар, на примјер логопеда у Центру за аутизам, да се њима ако треба доведе неко, и са стране ако треба и да му се да стан, а да се обавеже да ради 10-15 година. На тај начин рјешавамо горуће проблеме, а ово што се радило је био криминал и класична корупција – наводи Бошњак и најављује да ће Скупштина формирати анкетни одбор како би се преиспитале подјеле станова од Владе али и општина, јер су неки функционери на два начина добијали стамбене просторе.

Посланик Грађанског покрета УРА Божена Јелушић истиче да вријеме привилегија за функционере треба да оставимо за нама, те да се размотре механизми како они који су оштетили државу узимајући станове и кредите без икакве реалне потребе, а имали су добре плате, обештете буџет.

Привилегије социјализма задржали само функционери

Синдикалац Веселин Вујановић каже да држава умјесто на привилегије функционера треба да се фокусира на грађане, те да свима омогући да могу да купе стан. Он истиче да се оправдано поставља питање зашто квадрат стана кошта преко 1.000 еура, док је за изградњу једног квадрата потребно од 400 до 500 еура.

–У срећно вријеме социјализма сви су могли да добију или откупе стан. Међутим, те срећне привилегије из социјализма које смо имали сви данас су задржане само за функционере. Ако постоје привилегије онда оне треба да буду доступне свима. Не знам зашто се данас многи гнушају социјализма, а у то вријеме су се сви стамбено збрињавали – наводи Вујановић.

Он указује да они који добију стан па га продају или изнајмљују, треба да обештете државу.

–У крајњем, ако не живе у стану не треба ни да га добију. Просто и једноставно. Неко треба да добије стан под неким условима који важе за све једнако и наравно ако је незбринут. Никако не можемо да допустимо да неко има колекцију станова, а неко ни један – истиче Вујановић.

–Нажалост, они су се потрудили да све некако ураде у законским оквирима, јер су их они и писали за себе. Обештећење би требало тражити, само треба наћи прави модус. Осим тога други пут је лустрација, да се тим људима забрани да икада више учествују у јавном политичком животу, јер није све што је законито у исто вријеме и морално. За то треба поднијети одговорност, јер да смо заиста били држава социјалне правде не би људи са добрим платама добијали кредите са ратама које су симболичне, док грађани не могу ни да дођу до кредита – наводи Јелушић.

Она истиче да се мора ријешити проблем великог броја људи који су осигурани на минималну зараду, а примају дио плате на руке.

–Мора се регулисати и та сива зона, увести све у законске токове, да људи могу да рјешавају нека животна питања. Ово што смо видјели са становима до сада је само дио врха леденог бријега и тога има још, али мора се наћи модус да се држава и грађани обештете. Више не постоји могућност да се станови поклањају, али треба обезбиједити услове под којима ће сви моћи да их купе – наводи Јелушић.

М.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 16:38