/ Фото. Бојана Чупић
19/03/2022 u 15:39 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сваки други функционер крије банковне рачуне

Од најистакнутијих функционера Мило Ђукановић никада није дао сагласност за контролу рачуна, за разлику од највиших представника власти формиране после 30. августа 2020. године

Црногорски функционери показују све мање спремности да им Агенција за спречавање корупције (АСК) контролише банковне рачуне, а у прилог томе свједочи и податак да је у току прошле године приступ рачунима код пословних банака и других финансиjских институциjа дозволило 50,10 одсто функционера.

У АСК-у наводе да према стању из електронске базе података, обавезу достављања извjештаjа о приходима и имовини има 4.778 jавних функционера и 1.570 државних службеника.

Поређењем ранијих података долазимо до чињенице да се из године у годину број функционера који су спремни да дозволе контролу рачуна смањује. Тако их је 2020. године било 53,5 одсто. Представници АСК-а су у периоду када је том институцијом управљао Сретен Радоњић наводили да им jе око 80 одсто функционера дало сагласност за контролу банковних рачуна, међутим, 2018. године таj проценат jе званично био 70 одсто, да би 2019. године пао на 60 одсто.

Агенциjа континуирано, на дневном нивоу, врши ажурирање података о jавним функционерима и државним службеницима према подацима из Службеног листа Црне Горе, обавjештењима обвезника закона, као и дописима државних органа.

Од најистакнутијих функционера предсједник државе Мило Ђукановић никада није дао сагласност за контролу рачуна, за разлику од највиших представника власти формиране после 30. августа 2020. године.

Наиме, одлазећи премијер Здравко Кривокапић дао је дозволу за контролу рачуна, као и потпредсједник Владе Дритан Абазовић, али и бивши предсjедник Скупштине Алекса Бечић.

Иако је пожељна транспаретност, функционери не маре

У АСК-у наводе да према Закону о спречавању корупције jавни функционер може дати сагласност Агенциjи за приступ подацима на рачунима банкарских и других финансиjских институциjа.

– Сходно оваквом законском рjешењу, jавни функционер има алтернативну могућност давања сагласности за приступ и контролу банкарских рачуна, те АСК не може императивно утицати на давање предметне сагласности. АСК препоручуjе давање сагласности обвезницима Закона, у циљу обезбjеђења транспарентности током вршења jавне функциjе или дужности. Сагласност се односи на вриjеме док траjу обавезе jавног функционера и државног службеника, у складу са законом, те се подаци узимаjу само за временски период обављања функциjе – кажу у АСК-у.

Према ријечима Инес Мрдовић из Акције за социјалну правду, оцјењује да то што се сваки други функционер опредијелио да крије рачуне показуjе jедан непримjерен и бахат однос представника власти коjи користе "рупе" у закону да сакриjу оно што посjедуjу.

image

Мрдовић

Фото: Лазар Ружић

– Бивша власт, чиjи су се истакнути поjединци, током минулих година и децениjа енормно богатили, управо jе креирала законска рjешења, коjа функционерима даjу могућност да сами одлуче да ли ће дати одобрење за увид у своjе банкарске рачуне. То jе потпуно парадоксално. Како ћете утврдити колико неко има новца на банкарском рачуну, ако немате механизам контроле банкарских рачуна. Не видим да jе ово питање ни у фокусу челних људи АСК-а, нити да су се нешто одлучниjе залагали за измjену овог законског рjешења. Напоменућу да jе Акциjа за социjалну правду прошлог септембра доставила Скупштини Црне Горе сет препорука за унапређење Закона о спречавању корупциjе, а jедан од предлога jе био да увид у банкарске рачуне буде обавеза за функционере. Ипак, никаквих помака нема у том смислу – изјавила је за "Дан" Мрдовић.

Замjеник програмског директора НВО Грађанска алијанса Зоран Вуjичић каже да иако jе прошло више од шест година од рада, АСК забрињава податак да jе свега половина jавних функционера дало сагласност за контролу своjих рачуна.

image

Вујичић

Фото: Дан, Архива

– Ако се узме у обзир да jе тенденциjа да се оваj броj смањуjе, то показуjе jедну врсту неповjерења коjу jавни фунционери имаjу у рад саме Агенциjе. Да ли jе то из разлога што се броj jавних функционера коjи су прекршили закон повећао управо кроз провjеру њихових банковних рачуна или нешто друго, али реакциjа ниjе примjерена.Иако ово ниjе законска обавеза и сагласност на увид даjу сами jавни функционери, ово jе jедан неодговоран однос коjи jавни функционери сами имаjу и шаљу лошу поруку грађанима да не треба да вjеруjу институциjама система. Агенциjа са своjе стране мора спровести додатне едукациjе, као и jачање свиjести о свим аспектима обавеза jавних функционера – рекао је за "Дан" Вујичић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 03:04