Nikola Vukčević / -FOTO: ALEKSANDAR JAREDIC
20/04/2021 u 10:16 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Управни суд: Вукчевић разријешeн на основу незаконите одлуке АСК

Имаjући у виду да је Управни суд приликом доношења свих одлука по мом питању имао идентичан став у моjу корист, те да jе у овоj трећоj пресуди дао коначну одлуку да нијесам прекршио закон, наjмање што очекуjем jе извињење АСК, каже Вукчевић
Управни суд Црне Горе поништио је одлуку Агенције за спречавање корупције (АСК) којом је утврђено да је редитељ Никола Вукчевић прекршио Закон о спречавању корупције, због чега је он и разријешен са функције. Суд је трећи пут заредом утврдио да Вукчевић није прекршио закон, те из тога произлази да га је Скупштина незаконито разријешила са функције и то на основу незаконитог рјешења АСК, које је донијето у вријеме мандата, Сретена Радоњића.
Вукчевић је у изјави за „Дан” казао да му је драго што је суд увијек досад имао јасан став да он није прекршио закон.
– Након три и по године по судовима, немам потребу за пуно коментара jер jе суд сваки пут веома jасно и децидно рекао пресудама: Никола Вукчевић ниjе био у конфликту интереса и незаконито jе разриjешен са позициjе у Савjету РТЦГ. Укупне одговорности ради, подсjетићу, због незаконите одлуке Агенциjе за спречавање корупциjе, разриjешен сам са мjеста члана Савjета РТЦГ. Имаjући у виду да jе, на моjе задовољство, Управни суд приликом доношења свих одлука по мом питању имао идентичан став у моjу корист, те да jе у овоj трећоj пресуди дао коначну одлуку да нијесам прекршио закон, наjмање што очекуjем jе извињење Агенциjе за спречавање корупциjе – казао је у изјави за наше новине Вукчевић.
Управни суд је утврдио да је АСК покренула поступак утврђивања кршења Закона о спречавању корупције Николе Вукчевића, као члана Савјета РТЦГ, у вези са истовременим обављањем јавне функције и чланством у привредном друштву „Galileo production”, чија је дјелатност производња филмова, видео-записа и телевизијског програма, од којег је остварио корист од 2.600 еура у јуну 2016. „чиме је као јавни функционер јавни интерес подредио приватном”.
Оптужбе на основу нетачних података
У пресуди се констатује да је увидом у Централни регистар привредних субјеката Пореске управе утврђено да је 13. марта 2014. извршена промјена података за „Galileo production”, да је претежна дјелатност производња филмова, видео-записа и телевизијског програма, а да је оснивач и једино лице у друштву Илија Богићевић. Наводи се и да је Вукчевић за члана Савјета изабран на сједници Скупштине 19. јуна 2014. године.
– Из овако постављеног чињеничног стања произилази да су нетачни наводи из захтјева од 29. септембра 2017. на основу којег је покренут поступак утврђивања кршења Закона о спречавању корупције, тако што је тужилац истовремено обављао јавну функцију и чланство у привредном друштву „Galileo production” и да је од истог остварио корист по основу уговора о дјелу и приходовао 2.600 еура у јуну 2016. чиме је јавни инетерс подредио приватном – наводи се у пресуди. Додаје се да Вукчевић у вријеме ступања на јавну функцију није имао чланство у „Galileo production” те да је пригод од 2.600 еура остварио за филм „Роми, неке сретне приче”, који није приказан на РТЦГ, а што није супротно закону јер је функционеру дозвољено да се бави умјетничком дјелатношћу и по том основу стиче приходе од ауторских и сличних права.

Установљено је да је у вријеме Викчевићевог мандата кућа „Galileo” на РТЦГ емитовала, без накнаде, документарну репортажу „На путу ка ЕУ”. Суд налази да ови разлози које је АСК навела у одлуци којом терети Вукчевића да је прекршио закон нијесу јасни и не садрже разлоге о одлучним чињеницама, док није конкретизован приватни интерес који би упућивао на непристрасносно поступање тужиоца приликом вршења јавне функције, што је тужени (АСК) био дужан да утврди.
– Суд је, одлучујући у спору пуне јурисдикције, утврдио да тужилац није прекршио члан 7 Закона о спречавању корупције. Наиме, према цитираној одредби, сукоб интереса постоји када је приватни интерес јавног функционера у супротности са јавним интересом, односно када приватни интерес јавног функционера утиче или може утицати на његову непристраност у обављању јавне функције. Није спорно да је у периоду док је тужилац обављао функцију члана Савјета РТЦГ, документарни филм „На путу ка ЕУ” чији је аутор тужилац, емитован на Телевизији Црне Горе. Увидом у уговор о уступљивању репортаже, утврђује се да је „Galileo production” уступио на бесплатно емитовање РТЦГ документарну репортажу – наводи се у пресуди.
Истиче се да бесплатно уступање документарног филма „На путу ка ЕУ”, од „Galileo production” за РТЦГ, ни на који начин не указује на постојање било каквог приватног интереса Вукчевића, нити се уступање тог дјела може довести у везу са функцијом коју је он обављао.
М.С.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:33