„Машана” замијенила возила НАТО партнера / Дан
11/05/2021 u 08:00 h
Марко СтојановићМарко Стојановић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Машан”, за сада није потребан

Црна Гора за сада неће производити лака бојна оклопна возила, иако је прије неколико година, јавности представљен прототип овакве врсте бојног возила под називом „Машан”, саопштили су из Министарства одбране

Црна Гора за сада неће производити лака бојна оклопна возила, иако је прије неколико година, јавности представљен прототип овакве врсте бојног возила под називом „Машан”, саопштили су из Министарства одбране.

– Као што jе jавност Црне Горе више пута информисана, Министарство одбране Црне Горе jе са Владом САД склопило Уговор о набавци лако оклопних патролних возила за потребе Воjске Црне Горе, док ће надоградњу возила са даљински управљивим оружним станицама реализовати израелска компаниjа „Елбит системс”, а на основу Уговора склопљеног са Министарством одбране Израела, што представља значаjан искорак у модернизациjи Воjске Црне Горе – наводе из ресора миистарке Ињац.

Из овог министарства истичу да обзиром да jе на оваj начин риjешен проблем недостатка лаких оклопних возила у Војсци Црне Горе, самим тим не постоjи потреба за набавком додатних возила.

– Министарство одбране наставиће да ради на пружању подршке домаћоj привреди, а посебно намjенскоj индустриjи, како кроз успостављање законске регулативе, тако и кроз стварање предуслова за учешће црногорских компаниjа на тржиштима НАТО савезника. Такође, напомињемо да Министарство одбране не посjедуjе информациjе о тренутним капацитетима за евентуалну производњу боjних возила ове врсте – наводе из МО.

Подсјећања ради, Министарство одбране Црне Горе прије неку годину саопштило jе да jе концепт оклопног возила „Машан” први пут представљен Воjсци Црне Горе и Управи полициjе, које су дале сугестиjе за његово побољшање и унапрјеђење у циљу адекватниjег одговора задацима и мисиjама тих државних органа.

Возило је тада направила бјелопољска компаније „Монтенегро Армор Груп” која jе прототип возила уступила Министарству одбране и Министарству унутрашњих послова.

Након неког времена, у јавности су испливале информације да је платформа овог возила уствари популарни теренац „форд ренџер”, а да унапријеђена верзија не испуњава основне стандарде, који важе за оваква возила у свијету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:09