/ - Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде
28/10/2021 u 12:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Активности на реализацији инвестиције - отварање фабрике чипса и смокија у Црној Гори

Покретањем фабрике чипса и осталих погона као и изградњом модерних складишта за кромпир, произвођачима кромпира у Црној Гори ће бити обезбијеђен сигуран пласман на тржиште

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић и директор Директората за пољопривреду Мирослав Цимбаљевић посјетили су погон инвеститора фабрике чипса и смокија, како би се увјерили у све потенцијале и технологију производње која је планирана да се пренесе у фабрику која ће бити отворена у Црној Гори у наредним мјесецима.

- Покретањем фабрике чипса и осталих погона као и изградњом модерних складишта за кромпир, произвођачима кромпира у Црној Гори ће бити обезбијеђен сигуран пласман на тржиште док ће производима бити додата вриједност што ће утицати и на побољшање националне економије. Инвеститори су препознали озбиљност у раду, посвећеност и искрен приступ овог министарства и захвалили министру на конкретним потезима којима убрзава и олакшава покретање инвестиције. Констатовали су и да су захваљујући доброј сарадњи са црногорским компанијама који су захваљујући и подршци министарства увезли готово 1500 тона кромпира из Црне Горе и да је одличан квалитет црногорског кромпира, као и могућност да се добија у раним и касним мјесецима како у јужним и сјеверним општинама био један од кључних елемената за одлуку о локацији будуће фабрике- наводе у саопштењу.

Реализација пројекта је већ у току и читав низ корака је већ направљен. У току је процес имплементације, и план је да се у наредних неколико мејсеци фабрика постави у погон. Нађен је најбољи модел да инвеститор као правно лице уложи у изградњу складишног и прерадног погона за прераду кромпира. Инвеститор је већ купио земљиште и у фази је подизања објекта. 

- За сировинску базу за потребе фабрике чипса, констатовано је да поред постојећих биће потребно да се засаде додатне површине кромпира од око 300 до 400 ха. На овај начин читав сектор добија на значају, отварају се нова радна мјеста кроз кооперантску мрежу, мјесто инвестиције постаје препознатљиво и атрактивно за нове инвеститоре. Договорено је да произвођачи добијају могућност сигурног откупа по стабилним цијенама, уз дугорочно планирање производње и обавезно потписивања уговора са инвеститором. Потребне количине су планиране на око 10 000 тона. Садни материјал биће обезбеђиван кооперантима и договорено је да компанија отвори и пољопривредну апотеку како би снизила марже за набавку садног материјала који би се користио као сировинска база- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:30