Učesnici prvog dijela Balkan Tech Summit-a  / - DIGITAL DEN
20/10/2023 u 16:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Američki investitori na prvom Balkan Tech Summitu: Osnivanje prvog fonda rizičnog kapitala u Crnoj Gori

Na muzejskom platou u Starom gradu u Ulcinju okupili su se neki od najznačajnijih lidera u oblastima inovacija i preduzetništva, pioniri tehnološkog i investicionog sektora iz SAD

Prvi dio Balkan Tech Summit (BTS) događaja počeo je u ponedjeljak dolaskom preko 30 američkih investitora, lidera u oblastima inovacija i preduzetništva, te pionira tehnološkog i investicionog sektora iz nekih od najznačajnijih američkih ekosistema. Dobrodošlicu su im poželjeli tim Digital Dena i Balkan Tech Funda, zajedno sa njenom ekselencijom, ambasadorkom SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Ovaj četvorodnevni događaj održan u Podgorici, na Cetinju, u Kotoru i Ulcinju osmišljen je kao turneja tokom koje su gosti iz SAD upoznali inovacioni i investicioni potencijal Crne Gore i Balkana.

- Konferencija je održana radi formalizovanja saradnje o osnivanju prvog potpuno privatnog fonda rizičnog kapitala koji će ulagati u inovacije na Balkanu- Balkan Tech Fund (BTF) i omogućila je umrežavanje i razmjenu iskustava i znanja sa značajnim brojem investitora i stručnjaka iz Amerike i Balkana. Osim njih, na istom mjestu Balkan Tech Fund je okupio i predstavnike Vlade Crne Gore, regionalne i lokalne biznis, IT i startup zajednice kako bi promovisali potencijal balkanskih startapova, lokalnih kompanija i preduzetnika, donosioca odluka, zvaničnika i drugih uspješnih priča iz Crne Gore i regiona - navodi se u saopštenju.

Na centralnom dijelu konferencije, održan je panel na kojem se raspravljalo kako rizični (venture) kapital može da podrži razvojne mogućnosti i ekonomiju Crne Gore i regiona, a koji je okupio ugledne govornike iz različitih dijelova svijeta, uključujući Johna Zozzaroa iz Media Tech Ventures-a u Austinu, Toma Rainey-a iz Maine Center for Entrepreneurs-a u Portlandu, Martina Gonzaleza iz Economic Development & Opportunity-a u Denveru, Charity Huff iz Rockies Venture Club-a u Denveru i Elliota Bertrama iz Broad-Comm Innovation Labs-a u New Yorku.

image

Balkan Tech Summit u Ulcinju

- DIGITAL DEN

"Fly by Pitch" sesija, na kojoj su inovativne startap kompanije, je održana u rasponu od dva dana a predstavilo se osam startapova iz Digital Den huba kao što su Flourish, Final Find, Solutaria, Happy Place, 3Hills i Solar Data Collector.

Na drugom panelu su Grant Van Cleve, investitor iz Hangar 75, Keo Sar iz August Hilla, Matija Dautović iz EBRD-a u Crnoj Gori i Nina Nikolikj iz Western Balkan Startup Alliance-a, razgovarali o izazovima privlačenja investicija venture kapitala na Zapadnom Balkanu.

U trećem panelu govornici su istražili ulogu donosioca odluka u stvaranju okruženja pogodnog za privlačenje investitora i to Biljana Šćepanović, ministarka za nauku i tehnološki razvoj Crne Gore; Ardijan Mavriq, predsjednik Skupstine Opštine Ulcinj i Nevena Radović iz Direktorata za inovacije Crne Gore.

Aktivnosti centralnog događaja su završene riječima Generalnih Partnera BTF-a, Peter Adamsa, Darka Ivanovića i Nenada Novovića koji su zaključili da će osnivanje ovog fonda značajno unaprijediti poziciju Crne Gore u investicionom, naučno-istraživačkom i inovacionom sektoru, stavljanjem naše zemlje na regionalnu, evropsku i svetsku mapu.

Balkan Tech Summit je organizovan u saradnji sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj, Hyatt Regency Kotor Bay Resortom, hotelom Ramada i Skupštinom Opštine Ulcinj, i prvi je u nizu događaja koje će pokrenuti crnogorsko čedo američkih korjena- Balkan Tech Fund.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 14:58