/ фото: БАНКА ХРАНЕ
22/02/2022 u 14:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Банка хране: Додатак не добијају сва дјеца до шест година, а ни све угрожене породице социјални бон

Истичу, поред осталог, да дјеца која живе у немаштину су често неухрањена, немају адекватну обућу и одјећу, неријетко су под искључењем електичне енергије...

Из "Банке хране" су саопштили да сва дјеца у Црној Гори до 6 година требају  да добију дјечији додатак. Да није тако  у пракси говори им, како наводе, отац шесторо дјеце Лука Нилевић из Подгорице.

- Његово петоро дјеце примају дјечији додатак по основу  коришћења  социјалне помоћи,  која износи непуних 134 еура. Шесто дијете нема право да добије дјечији додатак по основу коришћења социјалне помоћи али ваљда би требало, ако дијете нема 6 година, да га следује дјечији додатак  у износу од 30 еура, који могу добити сва дјеца у Црној Гори  па  и дјеца родитеља, која имају примања од више хиљада еура. Дјечији додатак мора кореспондирати са висином прихода родитеља тако да дјеца која живе у немаштини би морала имати дјечији додатак која прати њихове потребе.Они од дјечијег додатка треба да плате ужину у школи, превоз, школски пробор, да се обуку, обују- наводе они.

Истичу, поред осталог, да дјеца која живе у немаштину су често неухрањена, немају адекватну обућу и одјећу, неријетко су под искључењем електичне енергије, селидбе су честе јер не могу  родитељи да плаћају редовно кирију.

- Одустају од школовања најчешће након основне школе због немаштине и тако директно резервишу позицију сиромашног грађанина Црне Горе за убудуће Продица Нилевић као ни много других које су се јавиле Банки хране нису добили социјални бон  иако су га неке породице добиле још у новембру. Наша идеја о социјалном бону и уопште социјалним продавницама,  је преузета од стране гдина Одовића, државног секретара МФСС, без икакве комуникације са нама. Идеја  је да све породице добију социјални бон на мјесечном нивоу.  како би се смањио недостатак хране и средстава за хигијену у породицама погођеним  немаштином. Ипак до сада,  и породице које су добиле бон, добиле су га једном. Вриједност социјалног бона  би требало да буде одређен бројношћу породице.Није тако у пракси. Једна самохрана мајка двоје малољетне дјеце је добила  социјални бон у вриједности од 100 еура а друга која има дјецу сличног узраста , у истом  је социјалном и материјалном  стању добила је  50 еура.Ради  се о самохраним мајкама у истој општини и истом Центру за социјални рад- наводе из Банке Хране.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:30