/ Mirsad Barjaktarević
20/09/2023 u 14:35 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši predsjednik Opštine Plav svjedočio u sporu: Stavove donosio politički, ugovor ga nije zanimao

Podnošene su krivične prijave protiv zaposlenih u katastru zbog spornih radnji prilikom eksproprijacije zemljišta. Svoj stav sam formirao kroz stavove mještana, jer smo se tada bavili politikom i bilo nam je važno njihovo mišljenje, istakao je bivši predsjednik Opštine Plav

Spor oko obustave gradnje male hidroelektrane (mHE) na Đuričkoj rijeci u Plavu, koji protiv države vodi američki biznismen porijeklom sa Kosova Florin Krasnići, nastavljen je juče davanjem iskaza nekadašnjeg predsjednika Opštine Plav Mirsada Barjaktarevića.

On je u iskazu istakao da za vrijeme njegovog mandata na čelu Opštine nije potpisao nijedan dokument u vezi sa izgradnjom ove mHE, već da je to u nadležnosti Vlade, kao i saziva lokalne skupštine iz prethodnog mandata.

– O sporu vezano za ovu izgradnju sam se informisao od mještana koji su protestovali i zahtijevali da se obustavi gradnja. Na njihov poziv sam izašao na mjesto protesta, situacija je bila veoma napeta, čak se moglo čuti da će biti "krvi do koljena". Veoma čudno mi je bilo i što se policija povukla sa lica mjesta, pa sam zamolio investitora (prim. aut. izvršnu direktoricu Sofi Kiku) da se povuku sa gradilišta i svoja prava ostvare na sudu – kazao je Barjaktarević.

Sa ministarkom se nije sastajao

Barjaktarević je naveo i da se zbog sukoba mještana i investitora i stopiranja gradnje nije sastajao sa tadašnjom resornom ministarkom Dragicom Sekulić, kao ni da ga službenici Opštine koji su se sa njom sastajali nisu informisali o tom sastanku.

– Prilikom posjete tadašnjeg premijera Duška Markovića, na neformalnom dijelu sastanka rekao je da bi i Vlada trebalo da zauzme stav kao i građani i obustavi gradnju mHE – kazao je Barjaktarević.

Istakao je i da to nije bio zvaničan stav, te da to prilikom dolaska na lice mjesta nije saopštio mještanima kako je u prethodnom periodu bilo isticano.

Naveo je i da je prije neuspjele gradnje ove mHE na teritoriji plavske opštine bilo predviđeno da se grade još tri ili četiri male hidroelektrane, ali je izgrađena samo jedna, takođe uz dosta problema sa mještanima.

– Podnošene su krivične prijave protiv zaposlenih u katastru zbog spornih radnji prilikom eksproprijacije zemljišta. Svoj stav sam formirao kroz stavove mještana, jer smo se tada bavili politikom i bilo nam je važno njihovo mišljenje – poručio je Barjaktarević.

Bivši predsjednik Opštine Plav je takođe istakao i da ga nije zanimalo kada je ugovor o izgradnji ove mHE zaključen, šta je u njemu pisalo, da nije prisustvovao javnim raspravama, kao i da nije upoznat sa donacijama Krasnićija lokalnoj samoupravi, jer pretpostavlja da je to sve urađeno prije njegovog stupanja na dužnost prvog čovjeka ove opštine na sjeveru Crne Gore. Istakao je i da se ne sjeća da je Krasnići od mještana bio i fizički napadnut.

– Direktor lokalnog Komunalnog preduzeća me je informisao da bi izgradnjom ove mHE voda sa vodoizvorišta bila korišćena za njen rad, što je moglo dovesti do presušivanja bunara. Mještani su me takođe upoznali i da bi rad turbina bio izuzetno problematičan jer bi hidrocentrala bila izgrađena na svega 500 metara od centra grada – istakao je Barjaktarević.

Kazao je i da se samo jednom sastao sa Krasnićijem i to oko nekog akta koji je trebalo da mu dodijeli lokalni Sekretarijat za urbanizam, kao i da je sa tadašnjom ambasadorkom SAD u Crnoj Gori imao neformalni sastanak na kom ju je informisao o stanju na terenu.

Pravna zastupnica Krasnićija Ana Đukanović je nakon Barjaktarevićevog iskaza rekla da je Barjaktarevićev iskaz površan, te da ne odgovara istini, kao i da je iznosio lični stav bez poznavanja pravog stanja na terenu, zbog čega su se u dosadašnjem toku postupka u više navrata protivili predlogu za njegovo saslušanje.

Naredno ročište zakazano je za 1. novembar.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:22