Младен Бојанић / - Младен Бојанић
05/08/2021 u 13:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бојанић: Након Спајића свако министарство може да оснива своја предузећа

Према његовим ријечима, СВОТ анализа коjа им jе представљена на сjедници од 31.jула не задовољава ни минимум озбиљне анализе коjа треба да се бави овом веома важном тачком

Поводом одлуке о оснивању предузећа Монтенегро Вркс, огласио се министар капиталних инвестиција Младен Бојанић који је саопштио да сматра да jе предметна одлука исхитрено предложена, без представљања ваљаних разлога доношења у року коjи ниjе дозвољавао озбиљну анализу дjелатности, пословног плана, jасне динамике развоjа, нацина финансирања, као и могуће последице такве одлуке.

– Усмена анализа и разлози хитности представљени од предлагаца jос више су ме увjерили у ваљаност моjе одлуке да будем уздрзан приликом гласања по овоj тачки - казао је министар Бојанић.

Према његовим ријечима, СВОТ анализа коjа им jе представљена на сjедници од 31.jула не задовољава ни минимум озбиљне анализе коjа треба да се бави овом веома важном тачком, и то по питању циљева оснивања МW Д00, и по питању ваЖности и нацина финансирања.

Напоменуо је и да се, у складу са  Законом  о  привредним друствима, правно лице сматра основаним даном уписа у ЦРПС, а да се за таj упис поред Одлуке о оснивању,  мора  приложити и Статут и  Одлука  о  именовању вд  изв.дир., коjе нису ни разматране на сjедницама Владе, па jе jасно да нема претпоставки за хитност отпоцињања активности МW Д00, све док се не донесу наведена акта и изврши упис у ЦРПС.

– Поред ових, углавном техничких детаља, основна моjа дилема jе да и jе оснивање овако предложеног привредног друштва у складу са одредбама Закона о привредним друштвима и Уредбе о раду Владе, односно да и овако основано привредно друштво улази у ингеренциjе рада диjела државне управе. Не мање jе значаjна висина предложеног оснивачког капитала у износу од 490.000 ЕУР, сто су свакако значаjна буџетска средства у тренуцима кад сва Влада и њени органи покусаваjу да рационализуjу троскове по свим основама – казао је Бојанић.

Он је додао да се боји да се овим преседаном отвара могућност да свако министарство крене сличним путем, односно да из неког разлога, било да jе то незадовољство радом и ангазованошћу неког директорората, дирекциjе и одjељења, и мањком новчаних средстава, крене у оснивање привредног друштва коjе би добило значаjна новцана средства од оснивача­ Владе ЦГ, а обављао послове коjи су домену рада државне управе.

Како закључује сагласан је са потребом да се боље и свеобухватниjе прати рад државних компаниjа, додајући што у пракси показано радом Одjељења за унапређење корпоративног управљања МКИ, али наводећи да има дилему да ли је предлоЖени концепт исправан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:10