Владимир Чађеновић / - Владимир Чађеновић
17/10/2021 u 11:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чађеновић: Секулић да престане да обмањује јавност о пословању ЦЕДИС-а

Како је истакао, претпоставља да није пријатна околност да у ЦЕДИС-у више нема нетранспарентних пројеката и намјештених тендера, па како додаје, Секулић обмањује причом о стопираним инвестицијама

Није било тешко одгонетнути чијим подацима барата посланик Душко Марковић, већ се очекивано и огласила некадашња партијска координторка ЦЕДИС-а, а да притом није демантовала ништа од навода којима смо оспорили неистине које је изнио бивши премијер, поручио је извршни дирекотр ЦЕДИС-а Владимир Чађеновић, након што је посланица Драгица Секулић казала да је дуг компаније много већи од 2,5 милиона еура.

 - Сматрам да би госпођи Секулић било много промишљеније да се о запошљавању не изјашњава, јер је њен рукопис у ЦЕДИС-у евидентан, како у периоду прије, тако и послије 30. августа. А рукопис је, очекивано, више него споран, са око 100 незаконито запослених за вријеме њеног 'координирања', док је за седморо запослених надлежна инспекција већ наложила раскидање уговора о раду. То су резултати њених, партијских активности на тему запошљавања у ЦЕДИС-у - навео је Чађеновић.

Како је истакао, претпоставља да није пријатна околност да у ЦЕДИС-у више нема нетранспарентних пројеката и намјештених тендера, па како додаје, Секулић обмањује причом о стопираним инвестицијама.

 - Међутим, ту причу није тешко оспорити, јер је дематују чињенице. Одмах након преузимања функције Изврсног директора покренуо сам поново причу о пројекту СЦАДА, који је један од тренутно најзначајнијих и највреднијих пројеката за ЦЕДИС. Очекујем да ћемо већ почетком наредне године имати спремну тендерску документацију за овај, вишемилионски пројекат. У ЦЕДИС-у интензивно радимо и на припреми следеће фазе Пројекта ревитализације мреже на сеоском подручју, као и на низу мањих пројеката милионске вриједности. Свакодневно рјешавамо и проблеме корисницима електродистрибутивне мреже, од којих неки преко двије деценије нису били у прилици ни да буду саслушани - увјерава Чађеновић.

Истакао је и да  Секулић не демантује 'плусеве и минусе', који су били кључна 'пропусница' за вријеме њеног 'координирања', нити их може демантовати, јер су то општепознате ствари, уз једну, за неке можда непријатну околност, да сада та евиденција више нема значај, нити снагу.

 - Финансијске плусеве на које се она толико позива, су такође предмет детаљног преиспитивања, јер постоји основана сумња да нажалост, нису ни постојали. Важно је да на крају утврдимо и како Ваши најбољи и најискуснији кадрови објашњавају да комплетне количине енергије нису набавили по цијенама нижим од 50е/МWх, а ново руководство питате, зашто није склопило дугорочне уговоре у јеку највеће свјетске енергетске кризе, и то по цијенама од преко 200е/МWх! Није потребно посебно разумијевање у берзу и набавку елеткричне енергије да би јавности било јасно о чему се ради - нагласио је.

Чађеновић поручује Секуловићу, да управо то што су кадрови, знајући да одлазе са позиција, покушали за собом да оставе што гору ситуацију у компанији којом су управљали (вјероватно по Вашим инструкцијама), довољно говори о Вашем патриотизму.

 - Чињеница које треба да се стидите и Ви и Ваши кадрови јесте да нисте склопили дугорочне уговоре са испоручиоцима електричне енергије кад је цијена на берзи била знатно испод регулаторно одобрене цијене, чиме сте компанију којом сте координирали намјерно увели у проблеме које је донијела навећа енергетска криза у светској историји. Свима који су се овим послом бавили (а Ваши најстручнији и најискуснији кадрови су то сигурно знали) је јасно да се за ове потебе склапају дугорочни уговори у периоду када су цијене на берзи повољне, а не у периоду када су цијене на историјском максимуму и износе преко 200е/МWх - наводи он.

Чађеновић наглашава да овај злуради коментар Секуловић довољно говори о томе да је  у потпуности били свјесни у колики ризик уводи компанију описаним поступањем.

 - Вјероватно су Ваши стручни кадрови били заузети организованим притиском на запослене да не излазе на августовске изборе. Једно је сигурно да Ви и Ваши кадрови и партија више никада нећете управљати овом компанијом и исисавати новац градјана у приватне џепове - додаје он.

Чађеновић увјерава да они поступају другачије.

 - ЦЕДИС - ов трошак за попуст је равномјерно распоредјен на све градјане Црне Горе, а фактуре за покривање губитака свакако иду на рачун ЕПЦГ - нашег оснивача, тако да ниједан цент није отудјен, нити је отишао на рачун тајкунских компанија Ваше партије Овим стављамо тачку на даља појашњења са госпођом Секулић, док ћемо јавност наставити благовремено и транспарентно да обавјештавамо о активностима и пословним резултатима ЦЕДИС-а - додаје он.

За све податке који су потребни да се сагледа пословање ЦЕДИС - а, па и када је у питању запошљавање, посланицу упућује да користи могућности које јој даје Пословник Скупштине, као и да престане да обмањује јавност нетачним информацијама и да господина Марковића савјетује у другом смјеру и својим савјетима помогне да се коначно политички оствари, али како ствари стоје, она му у том погледу само одмаже.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:17