ЦБЦГ
08/09/2021 u 19:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ЦБЦГ: Одобрено 22 одсто више кредита привреди

На сједници су представљени прелиминарни резултати независне процјене квалитета активе (АQР-а) банкарског сектора у Црној Гори, који дају објективан увид у здравље банкарског система у земљи

У првих шест мјесеци привреди је одобрено 266,8 милиона еура нових кредита, што је 22,1 одсто више у односу на исти прошлогодишњи период, саопштено је на сједници Савјета за финансијску стабилност, јавља агенција МИНА.

На сједници је, приликом разматрања информације о стању финансијске стабилности за други квартал саопштено да је у другом кварталу забиљежен наставак раста кредитне активности банака.

-Констатовано је да је економска активност у еурозони у другом кварталу порасла два одсто у односу на први квартал, односно раст од 13,6 одсто у односу на други квартал прошле године. И економије Сједињених Америчких Држава (САД) и Кине су у другом кварталу ове године оствариле раст, у односу на претходни квартал, као и на годишњем нивоу- наводи се у саопштењу.

Што се Црне Горе тиче, према прелиминарним подацима Монстата, остварен је реални пад бруто домаћег производа (БДП) од 6,4 одсто у првом кварталу у поређењу са истим периодом прошле године. Прогнозе међународних институција, односно Међународног монетарног фонда (ММФ), Свјетске банке и Европске комисије, указују на очекивани раст БДП-а у текућој години.

-У поређењу са истим периодом прошле године, у другом кварталу је забиљежен раст индустријске производње 10,6 одсто и промета у трговини на мало 22,5 одсто. Туризам је забиљежио значајан опоравак, па је тако број долазака туриста, према прелиминарним подацима, у првих шест мјесеци, био 61 одсто виши у односу на исти период прошле године, а број ноћења 115,5 одсто-саопштено је на сједници.

Изворни приходи буџета за првих шест мјесеци, према прелиминарним подацима Министарства финансија и социјалног старања, били су 1,8 одсто виши од планираних, односно 5,3 одсто виши у односу на упоредни период претходне године. Буџетски расходи били су 8,3 одсто нижи у односу на план, односно 1,5 одсто нижи у поређењу са првих шест мјесеци прошле године.

-Као резултат ових кретања, буџетски дефицит за шест мјесеци ове године био је 38,4 одсто нижи од плана, односно 25,1 одсто нижи у поређењу са истим периодом претходне године- наводи се у саопштењу.

Стање на банкарском тржишту у првој половини године, како се додаје, карактерисало је раст активе, капитала и депозита, док је забиљежен благи раст учешћа неквалитетних кредита у укупним кредитима, односно НПЛ-а који је, на крају другог квартала, износио 5,7 одсто, што је 0,25 процентних поена више у односу на крај првог квартала.

-Ово је директна посљедица кризе изазване пандемијом цовид-19, која је снажно погодила домаћу економију и прелила се на финансијски сектор, гдје је њен утицај значајно ограничен и ублажен, захваљујући мјерама које је Централна банка (ЦБЦГ) благовремено имплементирала-наводи се у саопштењу.

На данашњој сједници су представљени прелиминарни резултати независне процјене квалитета активе (АQР-а) банкарског сектора у Црној Гори, који дају објективан увид у здравље банкарског система у земљи.

АQР је изузетно важан инструмент за процјену стања финансијске стабилности и смјера утицаја ризика, а његови коначни резултати биће презентовани на конференцији за штампу која ће бити организована наредне седмице.

Директор Фонда за заштиту депозита, Предраг Марковић, упознао је чланове Савјета са подацима о расположивим средствима Фонда. Постојећа средства, уз расположиву кредитну линију Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), представљају додатну гаранцију за сигурност депозита.

Савјет је закључио да је стабилност финансијског система на крају другог квартала унапријеђена у поређењу са стањем на крају истог периода прошле године, али да постоје ризици које треба помно пратити и којима треба адекватно управљати у циљу очувања постигнуте стабилности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:16