Александар Дамјановић / - фото: ТВЦГ/ ПРИНТСКРИН
01/09/2021 u 09:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дамjановић: Црногорска економиjа на путу опоравка

Он jе казао да туристичка сезона jесте доприниjела брзом опоравку економиjе и подсjетио да ове године ниjесмо имали предсезону

Црногорска економиjа jе на путу опоравка, казао jе вршилац дужности директора Управе прихода и царина Александар Дамjановић. Он се нада и да ћемо уз адекватне потезе владе имати континуирани раст привреде и у наставку године. Зависно од мjера пандемиjе и њиховог поштовања очекуjе да ће економски трендови у 2021. надмашити рекордну 2019. годину.

Дамjановић jе гостуjући у Jутарњем програму Телевизиjе Црне Горе казао да туристичка сезона jесте доприниjела брзом опоравку економиjе и подсjетио да ове године ниjесмо имали предсезону, пише портал РТЦГ.

– До тада jе све било неизвjесно али се показала исправном одлука Владе и ресорним мин да отвое границе и да Црна Гора добиjе озбиљну тур сезону, како посљедњи подаци показуjу, у августу чак бољу него рекордне 2019. Ако би неко казао, да смо добили и пораст оболиjевања од ковида, одговорио бих да су прошле године глупом одлуком затворене границе и руинирана jе привреда а поново смо имали жестоку пандемиjу. Дакле не ради се о томе, ради се о поштовању мjера – казао jе Дамjановић.

Дамjановић истиче да jе наплата акциза у августу ове године боља него у истом периоду 2019.

– Наплата ПДВ-а при увозу jе у августу ове године износила 56,6 милиона еура док jе 2019. износила 48,9 милиона еура, што значи да jе поново боља наплата. И када говоримо о укупном ПДВ-у рачунаjући и домаћи ПДВ у августу 2021. jе боља него у августу 2019 – казао jе Дамjановић.

Таj тренд, каже Дамjановић, говори да имамо рекордан август мjесец а он jе, додаjе, надомjестио кашњење сезоне.

Дамjановић одаjе и да jе бруто наплата пореза на нивоу око 95% рекордне 2019.

– Ако знамо да су оптимистичка очекивања била 60% до 70% мислим да су ово охрабруjуће цифре уз неке друге показатеље попут пореза на добит итд, даjу охрабрење да jе црогорска економиjа на путу опоравка. Надам се да ће Влада паметним мjерама балансирати оно што су посљедице пандемиjе и потрбе привреде и да ћемо имати континуирани раст привреде и у остатку године – казао jе Дамjановић.

Упоређуjући 2021. и 2019. годину и по питању пореза на доходак физичких лица и ту jе, каже Дамjановић, ситуациjа на нивоу из 2019. године.

– На плата пореза на доходак физичких лица jе на нивоу од 99,3% и то говори о трендовима опоравка економиjе, и доприноси су на нивоу од 98,5%.

Имаjући у виду да су пар мjесеци ове године на снази биле мjере против пандемиjе и ниjесмо имали туристичку предсезону, jасно jе да би ови подаци били jош бољи и да jе 2021. година у тренду надмашила 2019. годину – тврди Дамjановић.

До сада jе, каже, фискализовано преко 23 хиљаде привредних субjеката.

– То jе 85 до 90% активних пореских обвезника и мање више инспекциjски надзор jе показао да се готово сви фискализовали – наводи Дамjановић и додаjе да jе као проблематична уочена евазиjа пореза посебно у угоститељству и малопродаjи.

– Тако што ниjесу сви издавали фискалне рачуне. Зато смо поручили да они коjи не добиjу фискални рачун не мораjу да га плате. Ко не изда рачун украо jе грађане – каЗао jе.

Наjвећа евазиjа jе, како додаjе, била код издавања приватног смjештаjа а додаjе да чће покушати да се стане и на краj избjегавању плаћања пореза код издаваjа плажног мобилиjара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:47