Делегација МКИ у Бакуу / - МКИ
05/02/2022 u 09:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делегација МКИ учествовала на Осмом састанку вијећа министара за јужни гасни коридор

Државни секретар Марко Перуновић истакао је да је Црна Гора мала, јадранска земља, са великим енергетским потенцијалом. Посебно се осврнуо на обновљиве изворе енергије

Делегација Министарства капиталних инвестиција, предвођена државним секретаром за енергетику и рударство Марком Перуновићем, учествовала је на Осмом састанку вијећа министара за јужни гасни коридор која се одржава у главном граду Азербејџана Бакуу. 

Састанак је отворио предсједник републике Азербејџан Иихам Ализев који је присутним делегацијама пожелио добродошлицу. Током излагања, он је изнио статус пројекта гасовода и осврнуо се на до сада утврђене резерве гаса и текуће пројекте који су фази развоја а који би обезбиједили нове стотине милијарди кубика природног гаса. Предсједник Алиев је нагласлио да је је Азербеџан поуздан партнер околним земљама као и Европској унији, да је препознат као извозник сирове нафте, гаса, нафтних деривата, минералних уља и струје и да претендуја да буду лидер из ове области у региону, наводи се у саопштењу МКИ.

Излагање је наставила Кадри Симсон, Европски комесар за енергетику, која је пројекат гасовода оцијенила као кључан за снабдијевање ЕУ природним гасом. Она је истакла да ЕУ тежи ка смањењу C02 емисије и усмјерава земље чланице на ЛНГ, природни гас и водоник желећи да 2030. године 25 одсто производње енергије буде базирано на гасу.

Како наводе из МКИ, изјаву је дао и Европски комесар Оливер Вархељи, који је такође нагласио важност Азербејџана као стратешког партнера ЕУ, као и да је гас као енерегетски извор неопходан за зелену транзицију. Комесар Вархељи је рекао да ЕУ пружа финансијску подршку Азербеџану а самим тим, Азербеџан постаје атрактивна средина за стране инвеститоре. Такође је напоменуо да је ЕУ издвојила 13 милијарди еура за подршку Западном Балкану за пројекте који би помогли зеленој транзицији.

image

Делегација у Бакуу

- МКИ

Министар Енергетике Азербејџана, представници СОЦАР-а, Бритиш петролеума, ТАНАП-а и Транс Адријатик пипелајна изнијели су податке о количинама упумпаног гаса током 2021. године и планове за 2022. годину као и развоје пројеката који ће повећати капацитете гаса за снадбијевање. 

Министри осталих земаља истакли су вазност овог пројекта за економски развој, производњу електричне енергије и гријање која је од великог значаја због енергетске кризе.

Државни секретар Марко Перуновић се на почетку свог  излагања захвалио на добродошлици и истакао да је Црна Гора мала, јадранска земља, са великим енергетским потенцијалом. Посебно се осврнуо на обновљиве изворе енергије и кореспондирајуће пројекте који су у току, као и на унапређење хидро потенцијала. Такође је нагласио да је ТЕ Пљевља представља основу енергетског система и чини 40-45 одсто укупне производње електричне енергије у Црној Гори, те да у складу са енергетском транзицијом, посебан фокус треба ставити на ову термоелектрану. Да би се зелена транзиција спровела на правилан и одржив начин, неопходан је стабилан извор енергије какав је природни гас.

Због тога је Црна Гора фокусирана на пројекат јужног гасног коридора, ТАП-а и ИАП-а, чиме би се обезбиједило стабилно снабдијвање гасом и изградили нови енергетски објекти, који ће бити предвиђени гасном студијом, на којој ради ЕПЦГ.

У поподневном дијелу конференције одржан је састанак представника землаља Западног Балкна са ЕУ комесаром, г. Вархељијем и министром енергетике Азербејџана, г. Шахбазовим. Домаћини састанка су нагласили да ће пружити пуну подршку даљем развоју пројекта јужног гасног коридора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 04:11