Сировине ће имати гаранцију поријекла / Б.Је.
22/02/2022 u 07:58 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МКИ објавило нацрт измјена и допуна закона о рударству: Експлоатација камена могућа и без уговора

Уколико се усвоји закон у форми нацрта, Влади ће бити омогућено да без уговора рјешењем одобри експлоатацију техничко-грађевинског камена за пројекте од јавног интереса

Министарство капиталних инвестиција (МКИ) је припремило Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о рударству, којим се уређују услови и начин давања права на детаљна геолошка истраживања ради експлоатације рудног богатства, израде и ревизије рударских пројеката, планирање рударске производње, израда рударских планова и извођење рударских мjерења, санациjа откопаних простора, управни и инспекциjски надзор и друга питања од значаjа за експлоатациjу минералних сировина и мjере заштите на раду.

– Мултипликативни ефекти овог закона су, како фискални, тако и парафискални. Доношењем овог закона спречаваjу се буџетски губици, опорављаjу приходи кроз раст прихода од сталног и промjенљивог диjела накнада за геолошка истраживања и експлоатациjу минералних сировина, обезбjеђуjе се заштита потрошача, подстиче здрава конкуренциjа и сузбиjа нелегална трговина на тржишту минералних сировина, осигурава се интегритет тржишта кроз елиминисање нелегалних лежишта минералних сировина. У циљу даље регулациjе и развоjа тржишта минералних сировина и стварања услова за његово боље функционисање, неопходно jе дониjети предложени закон, како би нови правни оквир допринио стварању регулисаног пореског амбиjента и фискалне политике, и сприjечио даљу злоупотребу од стране поjединих учесника на тржишту минералних сировина – појаснили су из МКИ, на чијем челу је Младен Бојанић.

Спречавају нелојалну конкуренцију

Како се наводи у појашњењу нацрта, овим законом спречава се нелоjална конкуренциjа на тржишту минералних сировина, чиме ће се доприниjети да учесници на тржишту коjи послуjу у складу са законом, односно редовно измируjу своjе обавезе, имаjу већи промет и учешће на тржишту, а истовремено се кроз сузбиjање нелегалне трговине елиминишу негативни ефекти пословања компаниjа коjе у процесу набавке минералних сировина не измируjу своjе пореске обавезе.

– Истовремено, овим законом уређуjе се и начин/поступак остваривања права на детаљна геолошка истраживања и експлоатациjу минералних сировина, као и њихово прометовање – пише у нацрту.

У закону је додато неколико ставова којима се омогућава Влади да, изузетно, без уговора може рјешењем одобрити експлоатациjу техничко-грађевинског камена за проjекте од jавног интереса.

– Извођење радова на експлоатациjи из става 5 овог члана може да врши само правно лице коjе посjедуjе лиценцу прописану овим законом, а коjа му се издаjе на основу уговора о реализациjи проjекта од jавног интереса. Правно лице из става 6 овог члана дужно jе да рударске радове изводи по одобреном упрошћеном рударском проjекту. Носилац одобрења за експлоатациjу из става 6 овог члана дужан jе да надлежном министарству достави геодетски снимак стања терена, 15 дана приjе почетка експлоатациjе. Након завршене експлоатациjе, носилац одобрења из става 2 овог члана дужан jе да министарству у року од 15 дана достави геодетски снимак измиjењеног стања терена, као и извjештаj о извршеноj експлоатациjи и утрошку техничко-грађевинског камена – пише у нацрту.

Из МКИ су појаснили да ће се доношењем овог закона успоставити и прецизниjи правни оквир коjи би заштитио компаниjе коjе раде на тржишту у Црноj Гори у складу са позитивним прописима.

– Минералне сировине за добиjање грађевинског материjала коjе су предмет овог закона могу се прометовати на тржишту, уз посjедовање гаранциjе пориjекла, што представља додатну контролу експлоатациjе минералних сировина, чиме ће се повећати ефикасност наплата концесионих накнада, jер ће систем инспекциjске контроле у свакоj фази прометног ланца и употребе на оваj начин бити знатно унаприjеђен, а што као краjњи циљ има бољу контролу промета минералних сировина, односно већи прилив финансиjских средстава у буџет кроз наплату концесионих накнада – закључили су из МКИ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:49