Predrag Drecun / - SRDJA BOLJEVIC
31/01/2022 u 09:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дрецун: Можда је рјешење за КАП повратак Ен+ групе

Дрецун је, за РТВ Будва, подсјетио да и бивши синдикат КАП-а тврди да је, за вријеме пословања ЕН+ групе, радницима много боље било него сада

Економски аналитичар Предраг Дрецун сматра да Комбинат алуминијума Подгорица (КАП) мора да настави да ради, и да би можда добра опција била да се покуша поново са руским инвеститором, односно са Ен+ групом, која је у једном периоду управљала овим некадашњим гигантом.

Дрецун је, за РТВ Будва, подсјетио да и бивши синдикат КАП-а тврди да је, за вријеме пословања ЕН+ групе, радницима много боље било него сада.

- Са ЕН+ групом је било почело добро, а онда се умијешала политика. То је кредибилан инвеститор и треба, зашто не, поново разговарати са њима и видјети да ли они имају интересовања за повратак у КАП. Ми за сада немамо рјешење за престанак рада Комбината алуминијума, још није зрело вријеме да он престане да ради и поред свих проблема које узрокује, од еколошких до неких других - рекао је Дрецун.

Након поруке власника Унипрома Веселина Пејовића да неће прекидати радни однос са 600 радника уколико Влада до четвртка формира комисију која би се увјерила у каквим условима раде у стечају, Дрецун је казао да уцјене никада нијесу добра полазна основа за договор, а понајмање кад су упућене Влади.

Он је оцијенио да је недостатак дијалога велики проблем и питао зашто се толико година чекало да ситуација ескалира. Зашто осам година траје стечај, питање је које се логично намеће.

- Синдикат у овој ситуацији препознаје, могуће, одређену намјеру актера власника да се Комбинат претвори у реалстате компанију, касније коришћењем неких значајних некретнина које су у посједу КАП-а, него што се заиста мисли о неком квалитетном наставку производње. Саудијска Арабија је утицала да се бројни комбинати у свијету затворе, те ту треба истаћи значајну улогу менаџерског тима да одрже живим КАП - казао је Дрецун.

Искуства из региона, како је навео, говоре да је 896 дана просјечно трајање стечаја, на примјер тако је у Босни и Херцеговини (БиХ).

“Видите да овај стечај траје много дуже. Онда се логично вјероватно поставља питање које намећу синдикалци, зашто стечај траје тако дуго. Циљ стечаја јесте да компанија настави да ради. Али не да настави да ради као компанија која неће платити обавезе према држави,” навео је Дрецун.

Он је закључио да би требало организовати трипартитни дијалог, далеко од очију јавности, који неће бити оптерећен политичким питањима и ријешити проблем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:10