Predrag Drecun Prva banka / - SRDJA BOLJEVIC
08/03/2022 u 17:40 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дрецун: Рат ће оштетити и туристичку сезону

Рат као рат не би страшно погодио економиjу Црне Горе кад не би било реакциjа САД, ЕУ, Кине и осталих сила. Мислим да ће оваj рат, како год да се заврши, оштетити туристичку сезону кад jе у питању тржиште Украjине или Русиjе, казао је Дрецун

Последице рата у Украјини доминантно ће се осјетити у туризму, сматра економски аналитичар Предраг Дрецун. Осим туризма, како је казао, сва дешавања око рата у Украјини имаће утицаја и на трговину, грађевинарство и real estate.

– Биће раста циjена jер ће санкциjе према Русиjи изазвати енергетски дисбаланс у пола ЕУ, а то води даљоj ланчаноj реакциjи, а ми зависимо од увоза. Ево, и ово jе шанса да се коначно окренемо стратегиjи развоjа реалне економиjе, у првом реду пољопривредне производње и производње хране – оцијенио је Дрецун за "Дан".

Истакао је да ако рат у Украјини потраје још мјесец или два, боље је да по питању туризма таргетирамо Србију, Босну и Херцеговину и Сјеверну Македонију као тржиште.

– Добра виjест, ако jе уопште може бити након овог сукоба, jесте то што jе прича о корони замрла на глобалном нивоу. Као да се лагано опраштамо од пандемиjе. Корона плус руско-украjинска криза учиниће оваj свиjет другачиjим од онога на коjи смо навикли. Да видимо како ћемо се као држава и економиjа снаћи у њему. Без реалне економиjе немамо шански, али неолиберлани концепт jе jош жилав – казао је он.

Прилив СДИ за пет година 495 милиона

У периоду од 2017. до 2021. прилив страних директних инвестициjа у Црну Гору из Руске Федерациjе био је 462 милиона еура, или 12 одсто од укупног прилива за назначени период. У 2021. години у ЦГ су инвестирана 164 милиона еура или 18,3 одсто из Русије. С друге стране, прилив СДИ из Украjине jе један одсто од 2017. до 2021. године или 33,1 милион еура. Од тога у прошлој години 11,9 милиона или 1,3 одсто.

Рат је, како је навео, наставак политике оружјем.

– Овим ратом Русиjа је показала да jе по сваку циjену спремна да заштити своjе интересе. Украjина као слабиjа воjна сила приклонила се ЕУ и тражи хитан приjем у чланство. Рат jе увиjек лошиjа опциjа од мира. И наравно запитамо се увиjек кад то сви знамо, зашто долази до рата. Мислим да ниjедан рат ниjе спонтан, да иза сваког рата стоjи одређена политичка машина, коjа ратом жели да убрза остварење своjих интереса. Ако си побjедник пишеш историjу, ако си поражени мораш да читаш ту историjу. Рат као рат не би страшно погодио економиjу Црне Горе кад не би било реакциjа САД, ЕУ, Кине и осталих сила. Мислим да ће оваj рат, како год да се заврши, оштетити туристичку сезону кад jе у питању тржиште Украjине или Русиjе. Украjина ниjе значаjан спољнотрговински партнер Црне Горе. За Русиjу се може рећи да jе то у много већоj мjери. ЦГ jе политички стала на страну Украjине, па ће негативне последице доћи са руске стране – поручио је Дрецун.

"Дан" је претходних дана писао о утицају рата у Украјини и свих мјера које доноси Црна Гора против Русије. Оно што је закључак свих саговорника, институција и организација јесте да ће доћи до пада прилива страних директних инвестиција из Русије, као и да је неминован драстичан пад доласка туриста из Украјине и Русије.

У 2021. години из Русије и Украјине у Црну Гору су дошле 244 хиљаде туриста, што је 15,8 одсто од укупног броја. Туристи из Украјине и Русије остварили су преко два милиона ноћења, што је 21,3 одсто од укупног броја, показују подаци Монстата. У просјеку су боравили у Црној Гори 8,24 дана. С обзиром на то да је, према статистичким подацима, просјечна дневна потрошња туриста 75 еура, то би значило да је Црна Гора у 2021. години од туриста из Русије и Украјине приходовала око 150 милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:58