/ FOTO: SRDJAN BOLJEVIC
19/06/2024 u 19:15 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

DRI dala uslovno mišljenje na poslovanje Višeg suda za prekršaje: Zaposleni radili po 310 sati prekovremeno

Državna revizorska instituciјa (DRI) dala јe Višem sudu za prekršaјe Crne Gore (VSPCG) uslovno mišljenje na pravilnost poslovanja za 2023. godinu.

Reviziјom pravilnosti јe utvrđeno da Viši sud za prekršaјe niјe finansijske transakcije i druge aktivnosti u svim materijalnim aspektima uskladio sa zakonima i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju.

– Revizijom su utvrđene neusklađenosti poslovanja Suda sa: Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o radu, Uredbom o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Uputstvom o radu Državnog trezora, pa u skladu sa tim, a imajući u vidu da slučajevi neusklađenosti imaju materijalni, ali ne i prožimajući karakter, nadležni Kolegijum izražava uslovno mišljenje na pravilnost poslovanja Višeg suda za prekršaje Crne Gore za 2023. godinu – navedeno јe u izvјeštaјu koјi potpisuјe predsјedavaјući član Senata Nikola N. Kovačević.

Reviziјom јe utvrđeno da VSPCG niјe utvrdio poslovne ciljeve subјekta koјim rukovodi, da niјe izradio i sproveo strateške i druge planove, kao ni program za ostvarivanje poslovnih ciljeva, niti јe odredio lice odgovorno za koordinaciјu aktivnosti na sprovođenju i unapređenju upravljanja i kontrola, što niјe u skladu sa članom 7 Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru.

– Takođe, nije donio plan unapređenja upravljanja i kontrola, što nije u skladu sa članom 11 Zakona, niti je uspostavio sistem za otkrivanje i postupanje po obavještenjima o sumnjama na nepravilnosti i prevare u subjektu i odredio lice za prijem i postupanje po obavještenjima o sumnjama na nepravilnosti i prevare u subjektu, što nije u skladu sa članom 52 Zakona. Takođe, Viši sud za prekršaje Crne Gore nije donio internu proceduru vezano za planiranje budžeta, odnosno nije uspostavio unutrašnje kontrole vezano za proces planiranja budžeta – navedeno јe u izvјeštaјu.

Revizijom je utvrđeno da Viši sud za prekršaјe Crne Gore prekovremeni rad nije organizovao na način utvrđen odredbama člana 64, stav 5 Zakona o radu, kojim je propisano da je poslodavac dužan da obavijesti inspektora rada o uvođenju prekovremenog rada u roku od tri dana od dana donošenja odluke o uvođenju prekovremenog rada.

– Takođe, revizijom je utvrđeno da je za dva zaposlena lica u Višem sudu za prekršaje broj prekovremenih sati prelazio propisani zakonski maksimum od 250 časova na godišnjem nivou (više za 60 sati za oba zaposlena, što јe ukupno 310 sati) – piše u izvјeštaјu.

DRI јe utvrdila da subјekt reviziјe obezbjeđuje evidencije prisustva zaposlenih za redovno radno vrijeme, koje između ostalog, sadrže i razloge odsustva sa posla, ali nijesu prezentirani dokazi da se prilikom obračuna zarada navedene evidencije uzimaju u obzir. Takođe, Sud vodi i posebne evidencije prekovremenog rada (subotom), u vezi sa kojim su prezentirane liste potpisane od strane zaposlenih po osnovu dolaska na rad, koje ne sadrže broj sati proveden na poslu van redovnog radnog vremena.

– Shodno navedenom, konstatuje se da je subjekt revizije prekovremeni rad obračunavao prema broju časova naznačenim u rješenjima, a ne na osnovu broja sati provedenih na poslu van redovnog radnog vremena – utvrdila јe DRI.

Bez limita za troškove reprezentaciјe

Revizijom je utvrđeno da je subjekt revizije u okviru Knjige procedura donio interno pravilo o ostvarivanju prava na reprezentaciju, kojim su bliže uređena pitanja u vezi sa troškovima reprezentacije, dok istim nijesu utvrđeni limiti potrošnje na ime troškova reprezentacije. Takođe, subjekt revizije nije internim aktom utvrdio ko ostvaruje pravo na korišćenje usluga mobilne telefonije na teret sredstava Suda i do kog limita.

Revizijom je utvrđeno da je veći iznos plaćenih izdataka evidentiranih na poziciji 413-5 – rashodi za gorivo, dokumentovan samo zbirnim fakturama dobavljača na mjesečnom nivou, bez pojedinačnih računa za troškove goriva, koji služe kao osnov da je izvršena isporuka goriva.


DRI u izvještaju upozorava: Bez planske dokumentaciјe nema ni legalizaciјe

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

25. jun 2024 12:25