/ - фото: ПР ЦЕНТАР
22/10/2021 u 15:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕПЦГ и ЕКО ФОНД потписали споразум за пројекте „Солари“ - попуст од 20 одсто за домаћинства и привреду

Уговором је дефинисано да ће стране потписнице заједнички финансирати реализацију Пројекта тако што ће ЕПЦГ обезбиједити 80 одсто, а Еко-фонд 20 одсто укупних средстава

Извршни директор ЕПЦГ Никола Ровчанин и извршни директор Фонда за заштиту животне средине Драшко Бољевић потписали су Споразум о заједничком финансирању и реализацији пројекта „SOLARI 3000+ i SOLARI 500+“. Уговором је дефинисано да ће стране потписнице заједнички финансирати реализацију Пројекта тако што ће ЕПЦГ обезбиједити 80 одсто, а Еко-фонд 20 одсто укупних средстава потребних за реализацију Пројекта.

- Стављањем потписа на Споразум између ЕПЦГ и ЕКО фонда, ми данас заправо пишемо нове странице енергетског развоја и почетка енергетске револуције у Црној Гори. Пројекат "Solari 3000+ i 500+" је пројекат које је без дилеме у корак са временом, раме уз раме са савременим државама Европе и свијета. Реализација нешег заједничког пројекта који је препознала и подржала Влада Црне Горе, имајући у виду енергетске изазове, насушна је потреба наших грађана, наше компаније и наше државе - истакао је извршни директор ЕПЦГ Никола Ровчанин.

Изразио је увјерење да је ово пројекат који ће бити само улазница за масовну уградњу соларних панела у годинама пред нама.

- Довести грађане у ситуацију да под веома повољним условима добију бесплатну електричну енергију и постану произвођачи за своје домове, заиста је понос сваке енергетске компаније. ЕКО фонд, као наш партнер на овом пројекту, омогућиће грађанима субвенцију од 20 одсто, а ЕПЦГ дугорочну отплату. Дакле, све је обезбијеђено и прилагођено буџету наших грађана - нагласио је Ровчанин.

Из средстава Еко-фонда, која се обезбјеђују сходно одребама Закона о животној средини и Закона о заштити од негативних утицаја климатских промјена, уз претходну сагласност Владе Црне Горе, обезбиједиће се петина средстава за реализацију Пројекта, кроз додјелу субвенције за уградњу фото-напонских панела за домаћинства, правна и физичка лица.

- Са данашњим потписивањем Споразума, ЕКО фонд обавља једну од својих основних функција, а то је улагање у пројекте који се односе на енергетску ефикаснот и обновљиве изворе енергије чиме смо ми велики дио своје пословне мисије испунили. Уз све ове бенефите за грађане и привреду, ЕКО фонд као млада организација скупила је снагу и вољу и жељу и спремна је да учествује у овом пројекту до краја, јер сматрамо да ће ово бити одскочна даска у даљем развоју ЕКО фонда. Желим да се захвалим Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма и ЕПЦГ, који су нас од првог дана укључили и слободно могу рећи били смо партнери у цијелој овој причи и надам се да ћемо сарадњу наставити у том духу- казао је Бољевић.

Пројекат Solari 3000+ i Solari 500+ представља почетак енергетске транзиције у Црној Гори и једну од најзначајнијих инвестиција у енергетском сектору у последњих 40 година. Циљ пројекта је да се, кроз енергетску транзицију и уградњу фотонапоских система код домаћинстава и привредних субјеката, емисија угљен диоксида сведе на најмању могућу мјеру и очува животна средина.

Предсједник Пројектног одбора СОЛАРИ 3000+ и 500+ и предсједник Одбора директора ЕПЦГ, Милутин Ђукановић, нагласио је да ће Јавни позив за грађане, физичка и правна лица, власнике привредних погона бити објављен 1. новембра ове године, а да ће отварање понуда на тендеру за опрему услиједити за десетак дана.

Ђукановић је подсјетио и на то да је основана фирма „ЕПЦГ – солар градња“ која ће изводити радове који су планирани овим пројектом и очекујемо да ћемо запослити између 400 и 500 грађана, који ће, како је рекао, добити прилику да раде у еминентној компанији.

Директор Директората за енергетику у Министарству капиталних инвестиција Марко Перуновић сматра да је ово пројекат који у енергетском смислу представља новитет, али и први значајнији подухват за све у црногорском енергетском сектору.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:42