Са састанка
21/07/2021 u 13:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Хидроелектрана Бук-Бијела: Договорено формирање експертског тима

Учесници састанка изразили су добру вољу и спремност за сарадњу и рјешавање свих отворених питања

Поводом изградње хидроелектране Бук-Бијела, а на иницијативу државног секретара из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма Црне Горе Данила Мрдака, у сједишту Електропривреде Републике Српске у Требињу, одржан је састанак са министарком просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске, Сребренком Голић и директором Електропривреде Републике Српске Луком Петровићем са сарадницима, саопштено је из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма.

Учесници састанка изразили су добру вољу и спремност за сарадњу и рјешавање свих отворених питања.

-На састанку је договорено формирање експертског тима од 7 чланова чије ће задужење бити да у наредних мјесец дана прегледа пројектну документацију, структуру и планирани режим рада хидроелектране "Бук Бијела", те да усагласи надморску висину тачке прелива, односно максималну горњу коту до које будуће вјештачко језеро може да расте- наводи се у саопштењу.

-Свако техничко-технолошко и инжењерско рјешење које гарантује да будуће вјештачко језеро неће имати негативних утицаја на ријеку Тару и да неће доћи до потапања ни једног дијела ријеке Таре, за нас је у потпуности прихватљиво- изјавио је Мрдак.

Министарка Сребренка Голић саопштила је да је радује иницијатива црногорске стране за рјешавањем отворених питања, јер једино на добросусједским основама и разговором можемо доћи до рјешења.

-У претходном периоду није било политичке воље за рјешавање пројеката од заједничког интереса и овај састанак је велики напредак јер смо већ усагласили бројна питања и направили план будућих активности везаних за питање Бук Бијеле- изјавила је Голићева и додала да ће се делегације из Црне Горе и Републике Српске састати у Фочи након сагледавања комплетне документације и обићи заједно терен.

Мјешовити Холдинг "Електропривреда Републике Српске" уступио је на увид техничку документацију црногорској делегацији, и изразио задовољство што је успостављена сарадња на рјешавању питања Бук Бијеле.

-Радује ме чињеница што ћемо билатерално ријешавати сва заједничка питања и што је већ први састанак дао конкретне резултате- истакао је директор МХ ЕРС Лука Петровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

17. septembar 2021 20:18