More, ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
17/04/2024 u 08:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

I ove sezone bez pomorske linije Bar-Bari

Ni ove turističke sezone izvjesno je da do Italije nećemo moći pomorskom linijom Bar-Bari. Bez feribota koji povezuje našu i italijansku obalu Crnoj Gori se zatvara “prozor u svijet”.

Sa druge strane, novinari koji prate poslovanje preduzeća Barska plovidba ukazuju da u ovoj kompaniji ima posla za Specijalno tužilaštvo.

Već nekoliko godina feribot građani se sjećaju i pomorsku liniju do susjedne Italije priželjkuju. Koliko je želja jaka na neobičan način prošle godine pokazao je sedamnaestogodišnji Emir koji je u znak protesta zbog ukidanja linije Bar-Bari sa ocem na put do Italije krenuo biciklom. Danas prepričava i to putovanje ali i priču koja se s koljena na koljeno prenosila.

- Moj tata uvijek spominje da je njegov otac prije 60 godina išao brodom. Moj djed je bio na tom brodu, a trenutno ja ne mogu u 21. vijeku -  kazao je Emir Alković, javlja TVCG, prenosi portal RTCG.

Vrijeme je namjestilo da je Emirov otac danas u prilici da ponovo otvori priču i pokuša da oživi sjećanja ali i da ispuni želje. Naime, Ćazim Alković od nedavno se nalazi na čelu odbora direktora Barske plovidbe. To što ima poziciju ipak ne znači da ima čarobni štapić jer želje su jedno a mogućnosti drugo. Da do brzog rješenja prečica nema, smatraju u kompaniji.

- Mislim da nije realno da ove sezone imamo brod Bar-Bari. Čuli smo neke najave da će biti Bar-Ankona ali to nije sigurno. Mislim da nije jednostavno. Sezona je bukvalno sjutra tako da ne organizuje se to tako brzo -  kazao je Ćazim Alković.

Dok se traži izlaz, valjalo bi preispitati sve. Na to ukazuje novinarka Biljana Dabić koja skoro dvije decenije izvještava o radu Barske plovidbe.

Na poslovnoj stazi ovog preduzeca ostali su brojni tragovi. Svjedočenje novinarke kaže da su neki za ponos ali neki za Specijalno državno tužilastvo. A dok se o njima progovori brojke mogu dosta da kažu.

- Prije nekoliko decenija imala je preko 40 teretnih putničkih brodova a danas imamo svega četiri teretna broda da i dug kompanije Barska plovidba prema državi Crnoj Gori iznosi preko 6 miliona eura. Mi nijesmo od 2016. godine do danas imali liniju Bar-Bari-Bar, bio je povratak preko Dubrovnika što je svakako bila i skuplja varijanta a sa druge strane i za neke možda neprihvatljiva, neprihvatljiv vid putovanja. Apsolutno u ovom trenutku nažalost, ne vidim bez pomoći i podrške države Barskoj plovidbi da kupi brod u da taj projekat može ponovo zaživjeti -  kazala je novinarka Biljana Dabić.

Teško da će pomoć države stići skoro jer resorno ministarstvo iskazuje spremnost ali ne pokazuje način. Bez linije Bar- Bari zatvoren je važan prozor u svijet.

- Imate mogućnost, imate prozor u svijet treba ga iskoristiti, treba samo prozor otvoriti i pogledati - zaključio je pomorac Željko Boljević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:38