Fond za inovacije / - FOND ZA INOVACIJE/PRINTSCREEN
01/10/2024 u 12:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Javni poziv za Program za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji

Fond za inovacije Crne Gore objavljuje raspisivanje Javnog poziva za učešće "Programu za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji" za 2024. godinu.

Program, sa ukupnim budžetom od 2.300.000 eura, usmjeren je na modernizaciju i unapređenje crnogorske prerađivačke industrije kroz inovativna rješenja i poboljšanje energetske efikasnosti.

- Ovaj program je rezultat uspješne međuresorne saradnje Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, te Ministarstva energetike. Fond za inovacije Crne Gore će, u saradnji s nadležnim ministarstvima, nastaviti koordinaciju sektorskih politika započetu kroz pilot-program iz 2023. godine, saopšteno je iz Fonda za inovacije Crne Gore.

Finansijska podrška i mogućnosti za preduzeća

Mikro, mala i srednja preduzeća iz sektora prerađivačke industrije mogu aplicirati za bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 50.000 eura do 200.000 eura. Ova sredstva su namijenjena za nabavku proizvodne opreme, uvođenje pametnih i digitalnih rješenja, standarde za upravljanje energijom, kao i za zapošljavanje i obuku radne snage.

- Sa zadovoljstvom nastavljamo implementaciju ovog Programa, koji je u prvoj godini pokazao značajne rezultate. Očekujemo da će ovogodišnji Javni poziv privući još veći broj prijava, jer smo svjesni koliko su inovacije i energetska efikasnost bitni za konkurentnost prerađivačke industrije. Kroz ovaj Program, preduzeća imaju priliku da modernizuju svoje procese, smanje troškove i doprinesu očuvanju životne sredine, izjavila je Bojana Femić-Radosavović, izvršna direktorica Fonda za inovacije Crne Gore.

Program finansira do 80 odsto ukupne vrijednosti projekta, dok preduzeća obezbjeđuju 20 odsto sopstvenih sredstava.

Javni poziv je otvoren do 11. novembra 2024. godine do 15 časova. Zainteresovani aplikanti mogu pronaći sve informacije o pozivu, kao i smjernice za prijavljivanje, na zvaničnom sajtu Fonda za inovacije Crne Gore: https://fondzainovacije.me/programi/podsticanje-inovacija-u-funkciji-energetske-efikasnosti-u-industriji

Prijavljivanje je pojednostavljeno i odvija se isključivo elektronskim putem.

U cilju pružanja dodatnih informacija i podrške potencijalnim aplikantima, Fond za inovacije organizuje sljedeće događaje:

Info dan koji će biti održan u Podgorici, u prostorijama Privredne komore, 10. oktobra u 11 časova uz mogućnost praćenja putem Zoom platforme. (Zoom link: Join Zoom Meeting   Meeting ID: 864 8242 2936    Passcode: 090515)

Osim Info dana, Fond za inovacije će organizovati online sesije, Otvorena vrata, svake srijede, počevši od 16. oktobra, od 9 do 10 časova.

Tokom ovih sesija, zainteresovani mogu dobiti sve potrebne informacije o programu i prijavi.  

Očekuje se da će ovaj model podrške privući značajno interesovanje privrede, omogućavajući preduzećima iz prerađivačke industrije da sprovedu investicije u modernizaciju, inovacije i energetski efikasne poslovne procese. Time se doprinosi diverzifikaciji djelatnosti i jačanju konkurentnosti crnogorske industrije, kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 12:32