/ Kamp Konik pretvoren u moderno naselje-Kamp Konik pretvoren u moderno naselje
13/01/2024 u 18:04 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kasni zbrinjavanje 35 izbјegličkih porodica

Crna Gora je u aprilu 2023. godine imala osam odobrenih podprojekata koji su se odnosili na izgradnju kuća ili stanova za potrebe raseljenih i interno raseljenih lica. Za realizaciju navedenih projekata odobren je 21 milion eura na osnovu ugovora o grantu sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope

Državna revizorska instituciјa (DRI) utvrdila јe nepravilnosti u programu zbrinjavanja interno raseljenih lica, uz zaključak da od 686 predviđenih stambenih obјekata niјe završeno 35 i ocјenu da nacionalna upravljačka struktura u realizaciji podprojekata Programa regionalne stambene izgradnje u Crnoj Gori (RHP) nije bila efikasna u dovoljnoj mjeri.

Unapređenje stambenih uslova raseljenih i interno raseljenih lica u Crnoj Gori dio je Programa regionalne stambene izgradnje koji ima za cilj da obezbijedi stambene jedinice za 74.000 lica, ili 27.000 domaćinstava, koja su raseljena i interno raseljena sa teritorije bivše Jugoslavije. Čitav proјekat vriјedan јe 584 miliona, a Crna Gora je u aprilu 2023. godine imala osam odobrenih podprojekata koji su se odnosili na izgradnju kuća ili stanova za potrebe raseljenih i interno raseljenih lica, izgradnju domova za stare i lica sa invaliditetom i kupovinu kuća. Za realizaciju navedenih projekata odobren je 21 milion eura na osnovu ugovora o grantu sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope, isplaćeno јe 19 miliona eura i opredijeljeno nacionalno učešće u iznosu od pet miliona eura.

DRI јe u postupku utvrdila da Podgorica i Herceg Novi nijesu u ostavljenom roku dostavili primjedbe i sugestije na preliminarni izvještaj o reviziji, pa je nadležni kolegijum donio zaključak da se konačni izvještaj izradi bez traženih izjašnjenja.

– Postupkom revizije obuhvaćen je period 2014–2023. godine i realizacija pet od osam podprojekata Programa regionalne stambene izgradnje. Ugovorima o grantu koje je Crna Gora potpisala sa CEB-om za osam podprojekata planirana je kupovina ili izgradnja 681 stambene jedinice za potrebe raseljenih i interno raseljenih lica i lica u stanju socijalne potrebe kroz različite modalitete stanovanja (izgradnja kuća, kupovina stanova, domovi za stare i izgradnja stambenih jedinica). U izvještaju o realizaciji programa Ministarstva rada i socijalnog staranja iz aprila 2023. godine broj planiranih stambenih jedinica je smanjen je na 646, ili 35 stambenih jedinica manje u odnosu na broj planiranih ugovorima o grantu – navodi se u izvјeštaјu.

U Crnoј Gori živi više od 15.000 interno raseljenih lica

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su korišćeni za izradu Nacionalnog izvještaja o izvodljivosti, u Crnoј Gori živi 8.504 izbjeglica sa Kosova sa pravnim statusom interno raseljenih lica, 2.689 iz Bosne i

Hercegovine i Hrvatske sa statusom raseljenog lica, i još 5.406 bivših IRL/RL sa novim statusom "stranca sa privremenim ili stalnim boravkom". Oni su bili smješteni u kolektivnim centrima, porodičnim naseljima, privatnom smještaju i specijalizovanim institucijama, od kojih je najveći kamp Konik u Podgorici, koji јe dom za preko 1.400 interno raseljenih lica iz RAE populaciјe. Ukupan broj korisnika Nacionalnog stambenog programa procijenjen je na 1.177 ugroženih raseljenih i interno raseljenih, porodica koje žive u smještaju ispod standarda (6.063 lica), što odgovara rezultatima istraživanja koje je sprovedeno u 2011. godini, kada je planiran Regionalni stambeni program.

 

Postupkom revizije je utvrđeno da dva podprojekta nijesu realizovana u utvrđenom obimu.

– Shodno tome, nije realizovan planirani cilj – kupovina 36 stanova u opštini Herceg Novi i izgradnja najmanje 50 kuća u opštinama u Crnoj Gori. Postupkom revizije je utvrđeno da su realizacijom navedenih podprojekata obezbijeđene 54 stambene jedinice od ukupno 86 koliko je planirano. U Završnoj izjavi predstavnici partnerskih zemalja potvrdili su da će vlastitim sredstvima adekvatno stambeno zbrinuti preostale izabrane porodice kojima stambeno rješenje nije bilo moguće osigurati zbog dijela nezavršenih aktivnosti u okviru RHP-a – piše u izvјeštaјu.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 00:05