/ - СА СЈЕДНИЦЕ
01/02/2022 u 14:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МЕК: Усвојити законски оквир и омогућити Влади реаговање због раста цијена горива

Током Сједнице договорено је да Унија Послодаваца припреми детаљан преглед економских аспеката Иницијативе Опен Балкан

Министар економског развоја предсједавао је редовном сједницом Предсједништва Социјалног савјета Црне Горе у сусрет сједници Социјалног савјета заказаној за 18. фебруар на којој ће се чланови Савјета детаљније упознати са имплементацијом Програма ЕВРОПА САД, Платформом економског опоравка 2022-2026,  као и активностима Владе Црне Горе на имплементацији  Програма Гаранције за младе.   

- Једна од тема на сједници била је и раст цијена горива. Чланови Предсједништва су констатовали важност постојања законског оквира који би Влади дао основ за реаговање у контексту изненадног повећања цијена горива.  Напоменуто је да Предлог о измјенама и допунама Закона о акцизама који је Влада упутила Скупштини, по којем би јој били омогућени механизми дјеловања и евентуална интервенција у циљу смањења промјене акциза у ситуацијама каква је тренутна, није усвојен у Скупштини у децембру 2021. - наводе у саопштењу.

Током Сједнице договорено је да Унија Послодаваца припреми детаљан преглед економских аспеката Иницијативе Опен Балкан са становишта пословне заједнице која ће приказати могуће ефекте на црногорску економију са становишта увоза, извоза кретања роба и приступа тржишту рада на Западном Балкану.

- По оцјени Предсједништва, потребно је јачање трипартитне сарадње приликом креирања прописа, те су позивали ресорна министарства да укључује представнике социјалних партнера у радне групе које припремају предлоге прописа или њихових измјена и допуна, а који  су од значаја за социјални положај запослених и послодаваца. Овим би се додатно прошириле трипартитне консултације и остварила партиципативна демократија и улога социјалних партнера, што је једна од наших обавеза на путу ка ЕУ чланству- наводе у саопштењу.

Предсједништво Савјета је једногласно о оцјени да је неопходно у кратком року интезивирати колективно преговарање на националном нивоу јер је Општи колективни уговор један од битних инструмената у промовисању и постизању достојанственог рада што се у Влади третира као један од приоритетних задатака.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 14:11