/ - FOTO: WIKIPEDIA.ORG
25/01/2022 u 15:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МИФ: Политички напад ДПС (како чудно пише УРА) бастиона

МФСС, на челу са министром Спајићем, доставило је АСК комплетну документацију о избору правног заступника, а радило је чисто, законито, одговорно и у најбољем интересу заштите јавног интереса

Из Министарства финансија и социјалног старања огласили су се саопштењем о избору правног заступника у арбитражном поступку који је Душко Кнежевић покренуо против државе Црне Горе и о поступку АСК о којем су се јавно изјашњавали, иако је званично још у току

Саопштење преносимо интегрално:

Министарство финансија и социјалног старања (МФСС) спровело је јавни поступак избора правног заступника државе у вези са спором који су покренули тужиоци Душко Кнежевић, Атлас Холдинг Лимитед и Мељине Цомплеx Лимитед, и поред тога што то није било обавезно према члану 14 Закона о јавним набавкама јер је заступање у међународним арбитражама изузето од примјене поступака јавних набавки. То је урађено управо да би се додатно осигурала заштита интереса државе Црне Горе, подигао ниво транспаретности и одговорности према државном новцу у поступку избора правног заступника у овом насљеђеном проблему.

У преводу - правни савјетник није биран “на ријеч” или “на лијепе очи”, како је то до сада била пракса, већ се објавио јавни позив за избор, без обзира што то није била законска обавеза, а на основу комплетно спроведеног поступка не може бити основа на сумњу у корупцију. 

Због тога, у најмању руку, чуди интересовање Агенције за спречавање корупције за случај у којем је МФСС поступало са већом заштитом од обавезне. Занимљив је и тајминг за пласирање информације, и то о свом поступку који још званично није завршен.

Док се води испитни поступак АСК, уз јавну негативну кампању, нећемо се питати коме је то у овом случају и зашто засметао одговоран однос према државном интересу. Очекујемо да Агенција, из које су јавно саопштили да нијесу завршили поступак али већ преко медија најављују да ће мишљење прослиједити Специјалном државном тужилаштву на даље поступање, изричито саопшти који је то закон прекршен у конкретном случају.

МФСС, на челу са министром Милојком Спајићем, доставило је АСК комплетну документацију о избору правног заступника, а радило је чисто, законито, одговорно и у најбољем интересу заштите јавног интереса.

Додатно, цијели поступак избора правног заступника је спроведен објективно и одговорно. Свака понуда је бодована, о чему постоји писана документација. Додатно, са најбоље рангираним понуђачима су обављени и интервјуи, о чему такође постоји и аудио визуелни запис.

Одлука АСК о овом случају, или било које друге институције, може бити једино позитивна за рад у јавном интересу, уколико се буде поступало професионално и законито, без личних и других мотива обрачуна.

Такође, спроведен је истовјетан поступак као код избора правног заступника у случају арбиражног спора који је против Црне Горе покренула Аддико банка. Овај спор је окончан тако што је арбитражни суд одбацио све тужбене захтјеве Аддико банке против црногорске Владе и наложио банци да Црној Гори надокнади 70 одсто трошкова, којима је држава била изложена како би се бранила у арбитражном поступку.

Позив из 2017. године за тај случај је био идентичан, са истим критеријумима, као овај за који је АСК покренула поступак. Нијесмо примијетили да се АСК бавила испитивањем поступања код арбитражних поступка покретаних против државе Црне Горе у ранијем периоду, као ни овог који је спроводила ДПС влада, те их охрабрујемо да то чине, макар приближно ревносно као код поступања овог ресора.

Указујемо да је поступак избора правног заступника у вези са спором који су покренули тужиоци Душко Кнежевић, Атлас Холдинг Лимитед и Мељине Цомплеx Лимитед завршен у априлу 2021. године. На јавном позиву за избор правног заступника достављене су 52 понуде, а и изабран је тим правних савјетника Фоур Книгхтс ЛЛЦ - швајцарска адвокатска канцеларија, специјализована за рјешавање међународних арбитражних и парничних спорова, укључујући и инвестициону арбитражу. Чланови Фоур Книгхтс тима окупили су комбиновано искуство и знање из више од 275 арбитражних поступака, од којих су 60 инвестиционе арбитаже, више од 65 поступака који су се водили по УНЦИТРАЛ арбитражним правилима и више од 45 пута су заступали интересе независних држава у спору.

С обзиром на то да свако неадекватно тумачење, посебно у медијима, може угрозити позицију државе Црне Горе у овом поступку, указујемо да је успјешно окончање поступка за државу одговорност свих актера у друштву, а не само Владе Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:50